BEDRIFTSTEKNOLOGI

Grunnforskning driver teknologisk fornyelse

- En viktig årsak til USAs teknologiledelse, er at staten investerer 90 milliarder dollar i grunnforskning i året, sier økonomiprofessor Jeffrey Sachs ved Harvard University.

16. mai 2001 - 08:38

Jeffrey Sachs er internasjonalt kjent utviklingsøkonom. Han var engasjert som rådgiver for den polske regjeringen i 1989 til 1991 - både før og under Lech Walesa - og er i dag rådgiver for USAs president George W. Bush. Han er også en av drivkreftene bak den periodiske rapporten om hvor konkurransedyktige de forskjellige land i verden er.

- Teknologisk fornyelse er ikke alene avhengig av frie markedskrefter, sier Sachs til en gruppe internasjonale journalister på brukerkonferansen til Veritas Software.

Jeffrey Sachs. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Jeffrey Sachs. Foto:  Eirik Rossen

- Silicon Valley dreier seg ikke bare om oppvakt ungdom som får låne midler til å realisere gode idéer. Stanford University spiller en nøkkelrolle. Vitenskap og grunnforskning er selve basisen for USAs nasjonale strategi. I år vil myndighetene bruke 90 milliarder dollar på grunnforskning. Uavhengige institusjoner for forskning og utdanning, samt en offentlig politikk som fremmer både utdanning, forskning og infrastruktur, og gode rammebetingelser for næringslivet, er vel så viktige som den frie markedsplassen. Teknologisk fornyelse er et sosialt fenomen som gjelder langt mer enn bare markedet. Myndighetene har en svært subtil rolle å spille.

Sachs advarer Europa mot å nøle med å utvide fellesmarkedet med tidligere østblokkland.

- Et av fellesmarkedets virkninger er nettopp å bidra til å akselerere utviklingen hos de fattige, slik at de når igjen de rike. Vi ser det i Europa i forhold til Irland, Spania, Portugal og Hellas. I Nord-Amerika er det opprettet en frihandelssone av Mexico, USA og Canada. To mer forskjellige land enn Mexico og USA finnes ikke. Erfaringen hittil er at Mexico er i stor økonomisk framgang. Samtidig har ikke advarslene om at jobber ville forsvinne fra USA slått til. Det er tvert om skapt flere jobber i USA. Om Tsjekkia gjennom et EU-medlemskap trekker til seg industri fra andre EU-land, er det utmerket for Tsjekkia. Det frigjør samtidig ressurser hos de mer etablerte til å gjøre andre ting, mener Sachs.

Det han mener Europa må passe seg for, er overregulering og overbeskatning.

- Skattenivået i Europa er 50 prosent, mot 30 prosent i USA. Det er en av de viktigste årsakene til at USA er langt mer konkurransedyktig enn Europa.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.