- GSM-gullegg vil forsvinne

4G kan knuse milliardmarked, mener Gartner.

- GSM-gullegg vil forsvinne

4G kan knuse milliardmarked, mener Gartner.

Verdens mobiloperatører omsetter telefoni for 693 milliarder dollar i året. Ifølge analyseselskapet Gartner (se rapporten Emerging Technology Analysis: Mobile VoIP, Global Consumer Communications Services) risikerer de at dette markedet overtas av aktører innen IP-telefoni etter hvert som mobilnettet gjøres om til et bredbåndsnett.

Allerede i dag er det teknisk mulig å utnytte tjenester for IP-telefoni på avanserte mobiltelefoner, og derved spare dyre tellerskritt til mobilselskapene. Fordi mobildata er så dyrt, foretrekker de fleste å gjøre dette i WLAN-soner. Men mobildata vil nødvendigvis måtte bli rimeligere, særlig når utbyggingen av 4G mobil kommer i gang for alvor.

Med andre ord: Innen fem til åtte år vil ulike tilbydere kaste seg over et marked som mobiloperatørene hittil har hatt for seg selv.

– Masseovergang til ende-til-ende mobil tale over IP vil først skje når 4G-nettverk er fullt ut implementert, i 2017, sier forskningsdirektør Tole Hart i Gartner i en uttalelse.

Hart mener at når de grunnleggende markedsbetingelsene er innfridd, vil overgangen til mobil tale over IP skje ganske raskt.

Blant dem som vil satse, ifølge Gartner, er globale sosiale tjenester som Google, Yahoo, Facebook og MySpace.

– Innen ti år vil 30 prosent av alle tale i mobile nettverk skje som IP-telefoni gjennom tredjeparts mobilportaler som Google, Facebook, MySpace og Yahoo, sier Hart.

På det tidspunktet vil over halvparten av all tale over mobilnettet skje som tale over IP, presiserer Gartner. Operatørene vil bli presset til selv å tilby mobil IP-telefoni som alternativ til vanlig mobiltelefoni. I tillegg til de globale portalene, vil nye aktører få på plass slike tjenester.

Gartner råder mobiloperatørene til å tenke gjennom hva slags utfordringer dette vil stille dem overfor allerede i dag.

    Les også:

Til toppen