FORBRUKERTEKNOLOGI

GSM-nettet blir raskere enn dagens 3G

Med ny teknikk vil GSM-nettene kunne bli raskere enn dagens 3G-nett - og med lengre rekkevidde.

17. nov. 2005 - 09:41

3G-teknikken lovet lynraske trådløse datanett, men ikke avskriv GSM. For en ny versjon av edge-teknikken tar GSM-nettene opp konkurransen igjen.

Det er enda et stykke frem, men den såkalte Evolved Egde-teknikken lover hastigheter på 600 Kbit i sekundet - trolig begge veier. I januar skal bransjeorganisasjonene 3GPP godkjenne E-Edge-standarden, skriver Computer Sweden. Så er det opp til utstyrsprodusentene å lage mobiltelefoner og antenne-utstyr som støtter den nye teknikken.

Utviklingen av E-Edge er drevet blant annet av Ericsson, Nokia, Siemens og teleoperatørene Vodafone, Cingular, T-Mobile, Orange, Tim og Telia Sonera.

Til sammenligning gir dagens 3G-nett en teoretisk toppfart på 384 Kbit i sekundet. Det er først med HSDPA-teknikken farten øker til 2-4 Mbit i sekundet. Og dette er bare for mottak av data. Skal man sende i høyere fart over 3G-nettene må man vente på HSUPA-teknikken, fortalte Telenor til digi.no tidligere i uken.

    Les også:

E-Edge har også en annen fordel over dagens 3G-nett: Rekkevidde en større fordi frekvensene er lavere.

Den nye teknikken åpner muligheter for blant annet norske teleoperatører til å skape mobil bredbåndsdekning i større områder til en lavere pris. Teknikken vil også forlenge GSM-nettens levetid.

Nokia regner med kommerisiell start for Evolved Edge tidlig i 2007. Da skal selskapet væe klar med produkter som støtter den nye teknikken, forteller selskapet til idg.se.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.