TELEKOM

GSM-samtalen fyller 20 år

Finlands daværende statsminister fikk æren av å være først.

Daværende statsminister i Finland, Harri Holkeri, gjennomførte verdens første mobilsamtale over en kommersielt GSM-nett i Finland den 1. juli 1991.
Daværende statsminister i Finland, Harri Holkeri, gjennomførte verdens første mobilsamtale over en kommersielt GSM-nett i Finland den 1. juli 1991. Bilde: Lehtikuva/Sari Gustafsson
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. juli 2011 - 13:25

Verden første GSM-samtale over et kommersielt nettverk ble gjennomført i Finland for 20 år siden. Den 1. juli 1991 ringte Finlands daværende statsminister, Harri Holkeri, til viseborgermesteren i Tampera, Kaarina Suonio. Statsministeren befant seg i Esplanadi-parken i Helsinki.

GSM-nettverket som ble benyttet var bygget av Telenokia og Siemens, som i dag er har forent virksomhetene i selskapet Nokia Siemens Networks. Nettverket ble bygget for den finske operatøren Radiolinja, som nå heter Elisa. Samtalen ble filmet av det finske kringkastingsselskapet YLE og er nå tilgjengelig på YouTube. Videoen er også tilgjengelig nedenfor.

I Norge ble GSM først gjort kommersielt tilgjengelig høsten 1993, fra både NetCom og Televerket (Telenor).

Arbeidet med å utvikle en europeisk standard for digital mobiltelefoni startet i 1982, da CEPT (Conférence européenne des administrations des postes et télécommunications) opprettet Groupe Spécial Mobil (GSM).

I 1987 ble GSM, som da var døpt om til «Global System for Mobile communications», opptatt som en europeisk standard. Blant fordelene med GSM-teknologien, sammenlignet med forgjengerne, var bedre lydkvalitet, enklere internasjonal nettstreifing (roaming) og støtte for nye tjenester som tekstmeldinger (SMS).

Standarden som ble valgt for radiosystemet i GSM er i stor grad basert på en løsning utviklet av SINTEF og Televerket.

Ifølge Telenor ble den første SMS-en sendt den 3. desember 1992 gjennom Vodafones GSM-nettverk i Storbritannia. Meldingen lød Merry Christmas.

Ifølge Nokia Siemens Networks var veksten i antallet GSM-abonnenter langt høyere enn alle prognoser. Antallet passerte 500 millioner allerede etter ti år. I dag finnes det 838 GSM-nettverk fordelt på 234 land og territorier. Ifølge GSA (Global mobile Suppliers Association) er det nå mer enn 4,4 milliarder GSM-abonnenter globalt. Antallet abonnenter øker med nesten 12 per sekund.

– GSM var den første, digitale teknologien basert på åpne standarder, og én som gjorde den store utbredelsen av mobiltelefoner mulig, sier Pekka Soini, sjef for det sentrale utviklingskontoret i Nokia Siemens Networks, i en pressemelding.

GSM, som standardiseres av 3GPP, har senere blitt videreutviklet til teknologier som EDGE, 3G/UMTS og LTE.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.