OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

GTA-utgiveren piratkopierte sine egne spill med kode fra norske Razor 1911

Fikk enda mer problemer da de fjernet de piratkopierte filene og lastet opp sine egne.

Razor 1911-logoen fra en av deres mange demoer.
Razor 1911-logoen fra en av deres mange demoer. Foto: Skjermdump
16. sep. 2023 - 05:00
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

I våre dager er det nesten slutt på piratkopiering av musikk, hovedsakelig takket være strømmetjenester. Det samme, mer eller mindre, gjelder også spill. Det meste av både nye og gamle dataspill er nå tilgjengelig via tjenester som Steam, GOG.com og Epic, for å nevne noen av de vanligste tjenestene.

CD-sjekk

Men slik har det ikke alltid vært, og for eldre spill som kom på CD eller DVD, var det en vanlig form for kopibeskyttelse å inkludere en funksjon som sjekket om original-disken var i PC-en mens spillet ble spilt.

Det fungerte den gang det var vanlig å ha optiske drev i en PC. Slik er det ikke lenger, så da Rockstar Games skulle gjøre enkelte eldre spill tilgjengelig på Steam, måtte denne funksjonen fjernes.

Rockstar Games er ansvarlig for noen av verdens mest solgte spill, blant annet Grand Theft Auto-serien, så de burde ha penger nok på bok til å gjøre dette selv.

Men det gjorde de i første omgang ikke.

I stedet ser det ut til at de har tatt en tidligere piratkopiert versjon av spillene – en såkalt «cracket» versjon – og lastet den opp til Steam for salg.

Spillene, «Midnight Club II», «Max Payne 2» og «Manhunt», inneholdt kode som klart identifiserer dem som cracket av Razor 1911, en av verdens mest kjente «cracke-grupper», altså grupper som knekker kopibeskyttelsen på spill.

Koden er klart merket. Foto: Skjermdump

Andres kode

Problemet med å selge en piratkopiert versjon av sitt eget program, er at det inneholder kode som Rockstar Games ikke hadde rettighetene til. Selv om denne koden ble brukt til å gjøre noe ulovlig, kunne ikke Rockstar Games selge den.

Opphavsrettsekspert Jon Wessel-Aas sier han ikke vil kommentere en konkret sak uten å kjenne alle detaljer, men på generelt grunnlag sier han til Digi at det ikke vil være lovlig å selge spill som inneholder andres kode uten å ha rettigheter til denne koden.

Mann i dress med briller, halvfigur med et lite bord.
Jon Wessel-Aas mener det er ulovlig å selge programvare som inneholder andres kode, selv om den koden er brukt til kriminelle handlinger. Foto: Are Thunes Samsonsen

– Det vil kunne føre til blant annet erstatningsansvar. Det gjelder også der den aktuelle kodingen i sin tid er lagt inn i en ulovlig (pirat-)kopi av det originale dataspillet.

Dette er nok det Rockstar Games selv også kom frem til, og de valgte derfor siden å erstatte den crackede EXE-filen på Steam med en «ekte» fil fra originalspillet.

Denne gangen fjernet de CD-sjekken selv, og man skulle kanskje tro at alt dermed var i orden.

Men neida.

Nytt problem

Det hadde kanskje vært en grei løsning, hadde det ikke vært for at Rockstar tydeligvis ikke tenkte på at spillene også hadde en annen form for kopibeskyttelse som da ble aktiv – siden Rockstar hadde «glemt» å fjerne den fra den originale filen.

CD-sjekken var utviklet av Sony, som i sin tid sammen med Phillips oppfant CD-teknologien, mens Rockstar i tillegg hadde en annen, egenutviklet kopibeskyttelse som nå slo til.

Denne ble aktiv da systemet oppdaget at filer hadde blitt modifisert, og den hindret ikke spillet fra å kjøre. I stedet siktet den etter å ødelegge mye av spillopplevelsen for folk som brukte modifiserte filer.

Resultatet ble det motsatte av intensjonen, nemlig at de som kjørte et helt piratkopiert spill, ikke hadde noen problemer, mens de som kjørte ekte vare fra Rockstar og Steam, fikk en nærmest uspillbar opplevelse.

Norsk gruppe

Gruppen som cracket spillene, er norsk og går under navnet Razor 1911. Den er ifølge USAs justisdepartement den eldste gruppen for cracking av programvare som ennå er aktiv på internett.

Den ble først dannet under et annet navn i Trondheims-området i oktober 1985, men etablerte seg på nytt i 1987 under navnet Razor 1911. I hovedsak var gruppen aktiv med å lage demoprogrammer og cracke spill for Commodore 64 og Amiga, senere også programvare for PC.

Dømt for piratkopiering

Medlemslisten og hvem som har ledet gruppen, har variert over årenes løp, men i 2004 ble Sean Michael Breen dømt til fire år og to måneder i fengsel for piratkopiering og bedrageriforsøk mot Cisco. Pressemeldingen om dommen omtaler ham som en av gruppens ledere, men oppgir ikke hvilket kallenavn han gikk under, så hvorvidt det er riktig at han var en av lederne, er noe usikkert.

Hvorvidt Razor 1911 ennå er aktiv, kan forresten debatteres. Nettsiden er for tiden nede, men domenet er fremdeles registrert og ble oppdatert for bare noen dager siden.

Noen stor aktivitet har Razor 1911 uansett ikke hatt i nyere tid, etter at et ledende medlem døde av strupekreft i 2012.

De postet imidlertid nylig en kommentar om nettopp denne saken på sin Twitter/X-konto, der de passe syrlig kommenterte at «Host host, regel nummer en: Ikke sell piratkopier». Å ta penger for cracket programvare ble sett på som en uting i miljøet som Razor 1911 var en del av i mange år.

De siste årene det var noe særlig aktivitet å spore, var de for det meste aktive med å lage musikk og demoer, blant annet på The Gathering. Der vant de i 2011 førsteprisen i kategorien for demoer på maksimalt 64 kb med «Insert No Coins», som du kan se video av nedenfor.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.