GTE inn i kampen om MCI

Det amerikanske telekomselskapet GTE kaster seg inn i kampen om MCI med et bud på 28 milliarder dollar.

I likhet med WorldComs to uker gamle bud på MCI, kom gårsdagens (norsk tid) GTE-innspill svært overraskende på markedet.

MCIs aksjonærer har allerede to bud å ta stilling til: British Telecom (BT) ble enige med ledelsen i MCI om et bud på USD 18 mrd. i august, bestående av kontanter og verdipapirer. WorldComs bud på USD 30 mrd. består i sin helhet av verdipapirer. Det som gjør GTEs bud så fordelaktig at det kan aksepteres selv om det er USD 2 mrd. lavere enn WorldComs, er at det består av 100 prosent kontanter.

Flere MCI-investorer har vært misfornøyde med at WorldComs tilbud ikke innebærer kontanter, bare verdipapirer og aksjer.

Budet er avgitt etter samtaler med BT, skriver Financial Times (FT) i dag, som antyder muligheten for et treveis samarbeid der BT inngår med en mindre aksjepost i et nytt GTE/MCI. Analytikere FT siterer, mener det har pågått samtaler mellom BT og GTE allerede før WorldCom kom med sitt gigantbud på MCI tidligere i oktober.

WorldCom har foreløpig ikke kommet med noen offisiell reaksjon på GTEs bud, men rådgivere i selskapet sier ifølge FT at de privat er sjokkert over trekket som GTE og BT står bak. Aksjemarkedet har også reagert, ned to prosent for selskapet.

Mange spør seg i dag om BT har hatt en langsiktig plan som nå ser dagens lys, og at selskapet kanskje aldri har hatt virkelige planer om å kjøpe MCI, men la GTE kjøpe selskapet og så inngå som en del av et større selskap med solid grep på det amerikanske telekommarkedet.

GTE er et uavhengig telekomselskap med virksomheter innenfor både lokal og internasjonal telefoni, samt distributør av datatrafikk. Sammenlignet med WorldCom har selskapet i større grad satset på samarbeid og joint venture enn bare å satse på oppkjøp. Selskapet hadde inntekter på USD 21 mrd. i fjor, som gjør selskapet til et av de største i verden. I går la selskapet også fram et resultat for tredje kvartal som lå noe over forventningene.

GTE har selv vært gjenstand for rykter de siste dagene, idet det er antatt at selskapet sammen med flere kunne være en aktuell oppkjøpskandidat for AT&T.

Aksjemarkedene har reagert på de stadige budene og etter det siste budet fra GTE, steg MCI-aksjen USD 1,5 på Nasdaq og dette fortsatte etter at børsen stengte med USD 1,625 til USD 38,50. GTE på NYSE sank med USD 2,19 til USD 48, mens WorldCom-aksjen sank USD 1,31 til USD 35,44 på Nasdaq.

Om GTE blir den endelige kjøper av MCI blir dette den største aksjehandelen i USAs historie.

Kampen om MCI:
2. juni 1993: BT tilbyr USD 4,3 mrd. kontant for 20 prosent i MCI.
30. sept 1994: BT kjøper 20 prosent av MCI.
3. november 1996: BT tilbyr USD 24 mrd. for de 80 prosentene av MCI selskapet ikke eier.
22. august 1997: BT pruter ned prisen 17 prosent etter at MCI offentliggjør økte kostnader i forbindelse med investeringer i lokaltelefoni.
1. oktober 1997: WorldCom kommer med et overraskende bud på MCI, og er villige til å betale USD 30 mrd.
15. oktober: GTE tilbyr USD 28 mrd. for 100 prosent av aksjene i MCI - i kontanter.
Til toppen