GUIDE: Mistet telefonen

Hva gjør du hvis telefonen din er borte?

De viktigste tingene for å sikre telefonen din hvis den forsvinner bør du gjøre med en gang – før den forsvinner.

Å kunne fjernlåse telefonen og sette en melding med kontaktinformasjon på skjermen når telefonen er borte, øker sjansen betraktelig for å få den tilbake.
Å kunne fjernlåse telefonen og sette en melding med kontaktinformasjon på skjermen når telefonen er borte, øker sjansen betraktelig for å få den tilbake. (Illustrasjonsfoto: Sarah McDonald Gerhardsen)

De viktigste tingene for å sikre telefonen din hvis den forsvinner bør du gjøre med en gang – før den forsvinner.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

For de aller fleste av oss er mobilen ganske essensiell. Så hva gjør du hvis den er forsvunnet?

Med noen relativt enkle grep kan du både gjøre det relativt enkelt å finne den igjen hvis du mister den, og ikke minst sørge for at alt du har og trenger på telefonen lett kan overføres til den nye. 

Før du mister telefonen:

Hvis du allerede har mistet eller blitt frastjålet telefonen, kan du skrolle forbi denne delen. Den dårlige nyheten er nemlig at de viktigste tingene du kan gjøre for å sikre deg, bør gjøres før den forsvinner. 

Bruk skjermlås 

I følge seniorrådgiver i NorSIS, Vidar Sandland, er det aller viktigste å ikke slurve med pin-kode og skjermlås. 

– Det vi ser at noen gjør feil er punkt én, at du må benytte skjermlås, sier Sandland.

Det er noen som for enkelhets skyld velger det bort, og det er ofte den største feilen folk gjør. 

Han mener det ikke er så veldig nøye hvilken type skjermlås man bruker, bare du bruker et eller annet. Men hvis du skulle være så uheldig at telefonen din havner i hendene til noen som virkelig har interesse av å bryte seg inn, er det likevel noen metoder som er tryggere enn andre.

Vidar Sandland. Foto.
Seniorrådgiver Vidar Sandland hos NorSIS anbefaler å være føre var når det gjelder å sikre telefonen. Bilde: Espen Zachariassen

– Hvis du har mulighet til å bruke biometri, enten fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning, så anbefaler vi det. 

– Vi har hatt tilfeller hvor folk bruker mønster, også er det bare å holde mobilen litt på skrå, så ser du hvordan fingeren er dratt. Og med pinkode har du jo faren for at noen ser når du taster koden, forteller han. 

Hvis du er litt ekstra paranoid kan det dessuten lønne seg å bruke fingeravtrykk fremfor ansiktsgjenkjenning.

En test av 110 telefoner viste nemlig at 42 av disse lot seg lure av et fotografi

«Finn enheten min»

Både Apple- og Android-enheter har mulighet for enhetssporing. 

– Hvis du har den tjenesten aktivert kan du spore telefonen, låse den, eller slette alt innhold, forklarer Sandland.  

Slik setter du opp «Finn iPhone»:

  • Innstillinger -> [navnet ditt] -> iCloud -> «Finn iPhone». Hvis du bruker iOS 10.2 eller eldre, går du til Innstillinger -> iCloud -> «Finn iPhone».

Slik setter du opp «Finn enheten min» i Android:

  • På Android-telefoner varierer det litt, men det ligger gjerne under «sikkerhet» i en eller annen form. Innstillinger -> Sikkerhet og personvern/Låseskjerm og sikkerhet e.l. -> «Finn enheten min».

Ta backup

Dette gjør nok de aller fleste allerede, men det er verdt å si allikevel: 

Synkroniser innholdet ditt med en skytjeneste.

Både Apple og Android har mulighet til å synkronisere både bilder, filer, kontakter, app-data, innstillinger og det meste annet du skulle trenge, til henholdsvis iCloud og Google drive.

Dermed er det bare å velge «restore» når du har logget inn med ny telefon, og alt er som det skal være igjen. 

Slik aktiverer du skylagring på iPhone:

  • Innstillinger -> [navnet ditt] -> iCloud -> «iCloud-sikkerhetskopi». Hvis du bruker iOS 10.2 eller eldre, går du til Innstillinger -> iCloud -> «iCloud-sikkerhetskopi».

Slik aktiverer du skylagring på Android:

  • Innstillinger -> Google -> «Sikkerhetskopi».

Ha reserveløsning for totrinnsverifisering

Forhåpentligvis har du aktivert totrinnsverifisering for de fleste innloggingene dine på nett. Men hvis denne er i form av for eksempel SMS, mail du bare har tilgang til fra telefonen, eller autentiseringsapp uten reserveløsning, så kan du fort få problemer. 

– Flere og flere bruker for eksempel Google Authenticator, personlig bruker jeg den på sikkert 15-20 tjenester, sier Sandland.

– Hvis jeg mister mobilen når jeg bruker det, så kommer jeg ikke inn et eneste fordømt sted. 

For å flytte over Google Authenticator til ny enhet, må du nemlig være innlogget på Google-kontoen din. Og hva da hvis du har aktivert totrinnsverifisering på Google-kontoen din (som du absolutt bør gjøre), og den går til den savnede telefonen? 

– Vi i NorSIS anbefaler derfor egentlig å heller bruke en av autentiseringsappene som har skytjeneste, for eksempel Authy. 

Authy fungerer på både Android- og iOS-enheter, Windows- og Mac-desktop, og som Chrome-utvidelse. Den har dessuten støtte for flere enheter, slik at du kan få tilgang til alle kodene fra en annen enhet dersom du mister telefonen. 

Ved innlogging til blant annet Google-kontoen kan det se ut som at du må bruke Google authenticator som autentiseringsapp – dette er ikke tilfellet. Alle steder du kan bruke Google authenticator eller andre apper, kan du også bruke Authy. 

Skjermbilde av Googles «Find my device»-side.
Med Googles «Finn enheten min» kan du både spore, «ringe», låse og slette enheten. Her klarer den å spore telefonen ganske nøyaktig inne i digi.no-redaksjonen. Skjermbilde: Google Find My Device

Når telefonen er forsvunnet:

Ok, så telefonen din er borte – krise! Men alt håp er ikke ute.

I følge Vidar Sandland er den mest sannsynlig mistet, og ikke stjålet. 

– Vi ser at det ikke er så mange telefoner som blir stjålet lenger, for stjeler du for eksempel en iPhone så er den stort sett helt ubrukelig uansett, hvis du ikke har iCloud-passordet, forteller han.

– Telefoner som er borte er som oftest heller mistet eller gjenglemt, og de fleste kommer til rette igjen hvis eier og finner klarer å kommunisere med hverandre.  

Med andre ord går nok dette fint, i alle fall hvis du har gjort jobben din på forhånd.

Finn enheten

– Det første jeg ville gjort er å gå inn i sporingsprogrammet for å prøve å finne ut hvor den er, og så vurdere om man ønsker å sette en melding på skjermen hvor man informerer om nummer man kan ringe hvis man finner den, sier Sandland.

Uansett om du ikke tenkte på å aktivere sporingsprogrammet før du mistet den, kan du være heldig nok til at det allerede var aktivert som standardinnstilling – dette varierer visstnok etter iOS-versjon og Android-enhet. 

Logg inn på icloud.com for å finne iPhone, eller her for å finne Android-enhet. 

Her kan du se på kartet hvor telefonen befinner seg. 

Hvis du ser at telefonen er rett i nærheten av deg, kan du bruke sporingsprogrammet til å «ringe» telefonen. Da ringer den på maks volum, uansett om du har skrudd på lydløs eller ikke. 

I sporingsprogrammene til både iPhone og Android kan du også velge å låse telefonen, og sette en melding på låseskjermen – for eksempel hvem den tilhører, og et telefonnummer den som eventuelt finner den kan ringe for å nå deg. 

Både sporing, ringing og låsing fungerer selvsagt bare hvis telefonen har strøm og er påslått. Er telefonen avslått, vil telefonen låses og meldingen du har lagt inn dukke opp på skjermen med en gang den skrus på og får kontakt med nettet igjen.

Slett og sperr

Skjermbilde fra «Erase device» fra «Find my device»-siden
Hvis du har gitt opp å få igjen telefonen, er det lurt å slette innholdet. Dette er enkelt å gjøre med sporingsprogrammene. Skjermbilde: Google Find My Device

– Det andre du må vurdere er sletting av innholdet på telefonen, for det kan du også gjøre med disse sporingsprogrammene, forklarer Sandland. 

Hvis du anser telefonen som tapt, kan det lønne seg å slette alt.

Spesielt hvis du tror den faktisk kan være stjålet, og er redd for at noen kan få tilgang til det du har av sensitivt innhold. 

Dette gjøres også via sporingsprogrammene, og vil også tre i kraft med en gang telefonen slås på og får kontakt med nettet igjen, hvis den har vært avslått. 

Ikke minst bør du sperre sim-kortet hos teleoperatøren din. Selv om telefonen kanskje er ubrukelig hvis den er godt sikret med for eksempel fingeravtrykk, kan fortsatt sim-kortet i verste fall flyttes over og brukes. 

Og hvis noen bruker sim-kortet ditt til å for eksempel kjøpe ting via sms-tjenester, eller ringe til utlandet, står du ansvarlig for regningen hvis du ikke har sørget for å sperre det så fort som mulig. 

Det kan også være lurt å melde den stjålet hos politiet. 

– Da kan du få sperret den telefonen fra å fungere i Norge og de landene som vi samarbeider med, forklarer Sandland.

For å få sperret telefonen hos politiet, må du ha IMEI-nummeret. Det står på esken telefonen kommer i, og kan også fås hos teleoperatøren din. Du får dessuten opp IMEI-nummeret ved å taste ∗#06# på telefonen, så kan du for eksempel ta skjermbilde og lagre det i skyen. 

Bytt passord

Hvis du ikke har hatt skjermlås, og ikke har aktivert sporing, så får du en betraktelig mer tungvint jobb. 

– Hvis du ikke får slettet eller låst telefonen, så må du vurdere å bytte passord på alle de forskjellige tjenestene du er logget inn på.

Mange steder kan du også se hvilke enheter du er logget inn med. 

– Kast ut enheten som er borte fra alle steder du kan, og revoke totrinnsverifisering som går til telefonen, oppfordrer Sandland. 

– Du bør ha tenkt gjennom på forhånd hva som skjer hvis du mister telefonen. Hva har du der, hvilke passord må du bytte, hva kan de som sitter med telefonen din eventuelt få tilgang til. 

Har du flere gode råd til hva man bør gjøre før eller etter man har mistet telefonen? Tips oss gjerne i kommentarfeltet! 

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Til toppen