FORBRUKERTEKNOLOGI

Gule sider med «Minority Report»

Får butikkene til å «snakke» med din iPhone.

24. sep. 2009 - 14:18

Eniros Gule Sider introduserte i dag en kommende mobilapplikasjon som tar i bruk det som på engelsk kalles «augmented reality», eller gjerne «utvidet virkelighet» på norsk. Konseptet går ut på å kombinere data fra den virkelige verden med relevante data, slik som informasjon om det man ser, lyd, bilder eller videoer.

Systemet er ikke ulikt det som ble vist i science fiction-filmen Minority Report fra 2002. I filmen flykter Tom Cruise gjennom et kjøpesenter der butikkene vet hva han kjøpt før og «roper» ut tilbud til ham på grunnlag av denne informasjonen.

Applikasjonen som Gule Sider nå presenterer er ikke fullt så avansert. Men den gjør det faktisk mulig for brukeren av mobilen å se Gule Sider-oppføringer for mye av det som fanges inn av mobilens kamera i bebygde områder i Norge. Det skal dreie seg om flere titusen oppføringer. I første omgang skal applikasjonen gjøres gratis tilgjengelig for iPhone 3G S gjennom App Store i månedsskiftet november/desember.

For eksempel kan man ved å peke mobilen mot en restaurant, få opp restaurantens navn i skjermbildet. Dette kan man trykke på og får vist en side med mer informasjon om restauranten, for eksempel kontaktinformasjonen og potensielt også lenker til omtaler og menyen, men direkte eller via lenker. Applikasjonen fra Gule Sider har en innebygd nettleser.

I en pressemelding nevnes det også muligheten for å søke etter hvilken av butikkene rundt deg som forhandler en bestemt jakke.

Applikasjonen utnytter allerede eksisterende teknologi som finnes i mange avansert mobiler, primært kameraet, GPS-mottakeren og kompasset. Ved hjelp av dette kan applikasjonen vite hvor du er og hva mobilens kamera er rettet mot.


I videoen over demonstreres Gule Sider-applikasjonen for iPhone

– Ingen andre har tatt i bruk «augmented reality»-teknologien i si så stor skala som Gule Sider. Vår applikasjon er den klart mest omfattende tjenesten på dette i Europa, hevder Tommi Larsen, som er ansvarlig for mobile tjenester i Eniro Norge, i en pressemelding.

– På sikt er mulighetene i denne teknologien fantastiske og uendelige. Det avhenger kun av hvilke databaser man knytter opp mot applikasjonen.

Foreløpig er applikasjonen fra Gule Sider under pilottesting. Etter at den blir gjort tilgjengelig for iPhone, skal det utvikles versjoner for andre terminaler, blant annet Android-mobiler.

Selve løsningen er laget i samarbeid med utviklingsselskapet Agens.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.