Gull og IT til himmels

Ved siden av gull-aksjene på Oslo Børs var det nok en gang IT-sektoren som viste styrke mandag. Merkantildata, NetCom, Provida, EDB, Ark, ContextVision og Tandberg Television kunne alle vise til toppnoteringer.

Ved siden av gull-aksjene på Oslo Børs var det nok en gang IT-sektoren som viste styrke mandag. Merkantildata, NetCom, Provida, EDB, Ark, ContextVision og Tandberg Television kunne alle vise til toppnoteringer.

Merkantildata og EDB ASA har nå steget med henholdsvis 60 og 80 prosent siden nyttår. De siste dagenes haussing av år-2000-problemet har vel ikke redusert kjøpelysten.

Også NetCom GSM ASA fortsatte oppturen mandag, til tross for en usedvanlig klar uttalelse fra Singapore Telecom i digi.no tidligere på dagen (se peker til artikkel i margen til høyre). Om vi skal tro Singapore Telecom er et oppkjøp særdeles lite sannsynlig. Da gjenstår relativ prising som det store kjøpsargumentet. Spørsmålet er om NetCom er billigere enn andre sammenliknbare telekomselskap, og om det er relevant å se på relativ pris.

På tross av en kritisk artikkel - såkalt analyse - i Dagens Næringsliv, så Tandberg Television nok et toppnivå i mandag. Resonnementet i DN skulle være at selskapets marked er modent, men vil gjennomgå et teknologiskifte. Således skulle markedet være begrenset og det vil være tvilsomt om det er mulig å ta ut de marginene man har sett til nå.

I dag kom også nyheten om at Tandberg Television utvider sin OEM-avtale med Thompson Broadcast Systems. Avtalen gjelder nyutviklede produkter for det profesjonelle markedet - altså som brukes i forbindelse med produksjon av digitale sendinger.

Tandberg Television vil få ekstra oppmerksomhet den nærmeste tiden da konferansen National Association of Broadcasters Convention (NAB) startet i Las Vegas i dag. Dette kan i seg selv gi kursstigning.

ASK ASA fortsatte nedturen på mandag, med et fall på en krone til 86. Aksjen så et hopp fra 70 til 90 kroner i forbindelse med budet på Proxima. Toppen ble nådd på 96 kroner. I den sammenhengen er ikke 86 kroner egentlig spesielt lavt. Kursfallet den siste tiden forklares med de sørgelige tallene i In Focus, selv om enkelte analytikere peker på at selv om In Focus klager over prispress, så betyr ikke det at situasjonene er den samme i ASK. Tallene for første kvartal vil legges frem 16. april, og vil vel gi en god pekepinn på hvilke marginer man kan forvente i 1998.

Også Tandberg Data har falt litt tilbake fra toppen på 99 kroner. Dette har skjedd på tross av Proxima-avtalen og en varslet MLR-kontrakt med Compaq. Vi tolker dette som gevinstsikring.

I den sammenhengen er det verd å merke seg at nykomlingen TTI Holdings har falt noe tilbake. Jon E. Bjørstad i Tandberg Data lot det skinne igjennom sist torsdag at Proxima-avtalen satte en effektiv stopper for at Techmar kunne tilegne seg VR2 det nærmeste halvåret. Enkelte signaler tyder på at Proxima-avtalen kom som en ubehagelig overraskelse på TTI som nå jobber med å få Travan NS 20 i produksjon. Dette produktet vil være en direkte konkurrent til Tandberg Datas SLR 6 som er ventet i annet halvår.

Forøvrig nevnes det at Nera i dag avsluttet dagen på 31 kroner, et nivå vi ikke har sett siden resultatet for 1997 ble lagt frem. Kursen falt den gang fra 37 kroner til under 30 kroner, noe som av enkelte ble vurdert som en overreaksjon.

Til toppen