Gutta som får selv Microsoft til å rødme

Selskapet Real Audio opererer med kidnappingstaktikker som vil få selv Microsoft til rødme av skam.

Det er ikke bare Microsoft som forsøker å skaffe seg makt gjennom å spre sin programvare og sikre seg at flest mulig bruker deres filformater.

digi.no gikk nylig inn på VG-lista og fikke der servert valget mellom to lydformater for å høre biter av de mest populære hitene: Beatnik og Real. Vi hadde ikke Beatnik-plugin på vår maskin og et klikk utløste ingen prosess, hvilket gjorde at vi trykket på Real (Audio). Der fikk vi raskt en heftig påminnelse om hva som kan skje når et filformat blir populært.

Skal du spille lyd på PC-en din, finnes det tre viktige formater. MP3 er et helt åpent format og en kan forstå behovet for formater som gir bedre kontroll. Men Real Media bruker taktikker som får Microsoft og deres WAV-format til å fremstå som åpen kildekode.

Følgende skjer: Real forlanger at du oppgraderer til nyeste versjon 8.0, en nedlastning på 5-6 MB. Det er mye når du sitter på et analogt modem. Så kommer installasjonsprogrammet - der skal du følge nøye med. Trykker du bare OK , er det ikke mange menyer, programmer og ledige skjermflater Real ikke okkuperer.

Greit, tenker vi, nå kan vi få lov til å spille lydfiler fra VG. Men nei, nå skal Real ha registrering og passord. (Pass på, for Real vil sende deg masse reklame hvis du ikke fjerner avkryssing). Når du så endelig får komme inn, blåser den lille mediaspilleren seg opp i et stort vindu.

For i realiteten har Real laget en egen nettleser som leder deg til en lukket Real-verden på Internett. Her kontrollerer Real både din bruk og alle salg, lenker og plasseringer. Skal du bruke Real, må du slippe deres fangarmer inn på maskinen din. Vi svarte nei på det vi kunne, men vet jo egentlig ikke hva som er installert.

Så langt har det gått greit for Real, men slike kidnappingstaktikker er effektivt hvis du vil at kundene dine skal HATE deg og lete etter alternativer. Microsoft kan jo glede seg over et eksempel som får dem til å fremstå som rene Blåkors.

VG og andre burde i størst mulig grad bruke MP3 - det er uansett få som ønsker å piratkopiere 30 sekunder lange låt-biter likevel.

Til toppen