BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gyldendal lystne på Googles boksøk

Google kan få med seg Gyldendal når de får på plass rettighets-avklaringer.

19. des. 2007 - 08:46

Google har som en av sine mange må å gjøre alle verdens bøker søkbare, men med Google Booksearch har de ofte blitt møtt med frykt av den etablerte bokbransjen når de skanner og digitalisere bøker.

Bøkene i Boksøk-indeksen stammer fra to typer kilder: partnerprogrammet (the Partner Program) og biblioteksprosjektet (the Library Project). 27 bliblioteker, hvorav 6 europeiske, er med på å digitalisere bøkene. Bibliotekdelen, der Google skanner millioner av bøker uten tillatelse, viser brukerne små utklipp. I partnerdelen skanner Google bøkene etter tillatelse, og viser brukerne opptil 20 prosent av boken.

Nasjonalbiblioteket har allerede begynt å skanne flere titalls tusen bøker som fritt kan leses på PC-en.

På mandag lanserte Google den norske utgaven av boksøket.

    Les også:

Forleggerforeningen har tidligere vært avventende i forhold til Googles initiativ, men ifølge Aftenposten skal Gyldendal forlag nå være på gli.

Gyldendals informasjonssjef Bjarne Buset sier til Aftenposten at Googles bokprosjekt er kjempeflott og en vakker ide å gjøre alle verdens bøker tilgjengelig. Men noen er nødt til å betale opphavspersonene.

-Vi er lystne til å være med, men mye er fortsatt uavklart på rettighetssiden og der har vi en slags dialog. I det øyeblikket vi får en enighet med Google om hvordan dette skal gjøres, er vi veldig interessert, sier Buset.

I partnerprogrammet derimot gjøres 20 prosent av innholdet tilgjengelig.

Med dagens lansering i Norge er Google Book Search nå tilgjengelig i over 120 land, med bøker på mer enn 100 språk i indeksen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.