BEDRIFTSTEKNOLOGI

– «Gyromobiler» kommer for fullt i 2011

Analytikere tror iPhone 4 vil starte en ny trend.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. juni 2010 - 08:53

Apple kunngjorde denne uken at selskapet kommende iPhone 4 vil være utstyrt med et gyroskop. Dette kom ikke som noen stor overraskelse siden analytikere antydet muligheten for dette allerede tidlig i mai.

De fleste smartmobiler er allerede utstyrt med akselerometer, som registrerer lineære bevegelser. Gyroskopet kommer i tillegg og kan i lang større grad også registrere rotasjonsbevegelser og vinkelhastigheter. Dette skal åpne for langt høyere presisjon i applikasjoner og spill som kontrolleres av at brukeren for eksempel rister, snur eller vender på mobilen, men bruksmulighetene forøvrig er mange.

Analyseselskapet iSuppli mener at introduksjonen av et gyroskop i iPhone 4 vil utløse en eksplosiv vekst i markedet for gyroskoper til mobiltelefoner.

Eksempel på MEMS-basert gyroskop.
Eksempel på MEMS-basert gyroskop. Bilde: STMicroelectronics

– På grunn av Apples rolle som en teknologi-trendsetter, ventes det at en rekke leverandører av mobile håndsett vil tilby smartmobiler med integrerte gyroskoper, sier Jérémie Bouchaud, direktør og sjefsanalytiker for mikroelektromekaniske systemer (MEMS) ved iSuppli, i en pressemelding.

– Dette vil føre til en vekst i leveransene med 157 prosent i 2011 og med 60 prosent i 2012 og 2013, mener Bouchaud.

Mens antallet solgte mobilgyroskoper var null i 2009, venter iSuppli at antallet vil vokse til 26 millioner i år. Tidligere i år har Foxconn ha meldt at selskapet skal levere 24 millioner iPhone 4-mobiler for Apple i år. Hvis tallene stemmer, kan det bety at det også andre enn Apple vil lansere en mobil med gyroskop i år.

Forventet salg av gyroskoper til mobiltelefoner 2009-2014.
Forventet salg av gyroskoper til mobiltelefoner 2009-2014. Bilde: iSuppli

iSuppli mener at mobilgyroskoper fra og med 2012 også vil brukes i forbindelse med innendørs navigering, der GPS-signaler ikke er tilgjengelig. Dette vil gjøres i kombinasjon med akselerometeret, kompasset og en trykkmåler, slik og også etasjen kan bestemmes mer nøyaktig.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.