BEDRIFTSTEKNOLOGI

H.264-kutt i Chrome påvirker ikke YouTube

Google har ingen planer om å kutte ut videoformatet helt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. jan. 2011 - 08:20

Etter kunngjøringen om at støtten for videoformatet H.264 vil forsvinne fra nettleseren Chrome, har mange lurt på om Google også vil droppe å levere video på YouTube med dette formatet. YouTube-videoene leveres nå også i WebM-formatet, som Google eier en viktig del av, men tilbys royaltyfritt.

I et intervju med Guardian.co.uk opplyser representanter for Google at H.264-beslutningen kun er relatert til Chrome. Det ser ut til at beslutningen har blitt gjort lokalt av Googles Chrome-team og ikke på et nivå som påvirker hele selskapet.

Heller ikke på mobilsiden og da spesifikt Android vil H.264-støtten fjernes. Hovedårsaken til dette er at mobiltelefoner trenger formatspesifikk maskinvareakselerasjon for å kunne spille av HD-video uten hakking og uten at batteriet tømmes på en blunk. Svært mange mobiler har i dag slik støtte for H.264, men ingen har tilsvarende støtte for WebM-formatet. Det første mobilbrikkene med støtte for WebM-akselerering kan ventes senere denne våren.

Android 2.3 har støtte for WebM, men uten spesifikk maskinvarestøtte for dette vil avspillingen være lite effektiv.

På pc-siden, hvor Chrome primært benyttes, er prosessorkraften gjerne langt høyere enn i smartmobiler, samt at behovet for energieffektivitet er noe lavere, i alle fall så lenge pc-en er tilkoblet strømnettet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.