Hack-arkiv for uinnvidde

Har du noen gang hørt om et spektakulært hack og irritert deg over at du ikke er inside nok til faktisk å få SE det? Vel, nå har du sjansen! skriver Nina Furu i dagens Stjernestreif som understreker at hun ikke forsvarer hacking.

Har du noen gang hørt om et spektakulært hack og irritert deg over at du ikke er inside nok til faktisk å få SE det? Vel, nå har du sjansen! skriver Nina Furu i dagens Stjernestreif som understreker at hun ikke forsvarer hacking.

Nei, jeg forstår meg ikke på hacker-kulturen. Jeg har null peiling på datasikkerhet og annen "hardcore" IT, og jeg synes det er forferdelig slitsomt å lese 3-tall som e'er og den slags. Men jeg kjenner god humor når jeg ser det. Dessuten er det en opprørsk liten del av meg som alltid foretrekker å heie på underdogs.

Så kanskje det er derfor jeg synes dette nettstedet er både morsomt og lærerikt (se relatert peker under nettsteder i høyre margen). For her finnes det faktisk ganske mye å humre skadefro over. Alt fra forrige ukes hacking av nettstedet til New York Times (ikke ufortjent, dersom du skal tro på det HFG skriver om sitt mellomværende med avisen - åpne source'n på siden så får du deres synspunkter i klartekst) tilbake til fjorårets angrep på Yahoo!.

I tillegg byr siten på et innblikk i en subkultur som det i hvert fall for mitt vedkommende er første gang jeg stifter bekjentskap med. Og det er ikke noe uinteressant bekjentskap heller. For riktig nok er det mye intern gutteroms-kjekling og anmassende sjargong. Men jeg synes også at jeg begynner å skimte konturene av en motivasjon jeg uten problemer kan relatere til: Noe som ligner til forveksling på fagstolthet!

Så kanskje det rett og slett er dette det dreier seg om: Tilfredsstillelsen ved å gjøre det "umulige", kicket ved å demonstrere at du er smartere enn de som er satt til å sette grenser for deg? Personlig kan jeg i hvert fall godt skjønne at hvis du faktisk KAN gjøre ting som dette, så må det være forferdelig fristende å bevise det for all verden. Spesielt når så mange skamløst (og grunnløst?) skryter av hvor hack-sikre systemene deres er.

Men for ordens skyld: Jeg forsvarer selvfølgelig ikke hacking som sådan. Like lite som jeg forsvarer tagging og annet hærværk. Men jeg kan likevel forstå triumfen i å sette sitt eget intellekt opp mot en annens og bevise seg overlegen. Særlig når man stiller med bare en brøkdel av motpartens ressurser.

I tillegg har hacking faktisk en konkret misjon: Å sette søkelys på datasikkerhet generelt. Resten av siten AntiOnline er viet dette emnet, så bruk litt tid til å se deg rundt når du er ferdig med de hackede sidene.

At det er all grunn til å ta sikkerhets-problematikken alvorlig, skulle vel hack-arkivet bevise.

Til toppen