Hacker brøt Kindles kopi­beskyttelse

Åpner opp Amazons proprietære e-bøker.

Hacker brøt Kindles kopi­beskyttelse
(Bilde: Marius Jørgenrud)

Åpner opp Amazons proprietære e-bøker.

En israelsk hacker har brutt kopibeskyttelsen i Amazons Kindle for PC-program. Det melder teknologinettstedet The Register.

Kindle for PC gjør det mulig å lese elektroniske bøker kjøpt i Amazons nettbutikk. Programmet ble lansert i forrige måned.

Bokgiganten Amazon har satset på en kontroversiell forretningsmodell der bøkene tilbys i et proprietært format som kun kan leses i selskapets egne produkter, lesefjøla og nevnte PC-program.

Hackingen av selskapets kopibeskyttelse eller DRM (Digital Rights Management) skal ha begynt som en konkurranse i et diskusjonsforum, der målet var å komme opp med en metode for å lese Amazons e-bøker på konkurrerende lesebrett. En drøy uke senere kom en person som kaller seg «Labba» opp med løsningen på utfordringen.

Vedkommende har laget et Python-program kalt «Unswindle» som skal gjøre det mulig å konvertere proprietære e-bøker fra Amazon til åpne formater.

Amazon skal ha gjort jobben med å knekke beskyttelsen vanskelig, ifølge dette (oversatte) blogginnlegget, som formodentlig er skrevet av den samme hackeren.

I tillegg til å «obfuskere» koden svært godt, det vil si gjøre den vanskelig å gjenkjenne, benytter Amazon en egen sesjonsnøkkel for å kryptere og dekryptere hver enkelt bok, hevder forfatteren av innlegget.

- Unswindle er skrevet som en hyllest til friprog-guruen Richard Stallman og artikkelen «Retten til å lese». Ikke bruk dette verktøyet for å stjele, oppfordrer vedkommende.

Spørsmålet nå er hva Amazon vil foreta seg. Trolig kommer de raskt opp med en programvareoppdatering, noe som vil gi hackerne nye utfordringer.

    Les også:

Til toppen