JUSS OG SAMFUNN

Hacker: – Det var ikke meg

Bedyrer sin uskyld i stormaskin-brekket mot Logica.

Gottfrid Svartholm Warg stiller seg uforstående til tiltalen. Han fastholder at pc-ene hans har blitt misbrukt av andre.
Gottfrid Svartholm Warg stiller seg uforstående til tiltalen. Han fastholder at pc-ene hans har blitt misbrukt av andre. Bilde: http://promoteliberty.wordpress.com/
29. mai 2013 - 13:52

Gottfrid Svartholm Warg (28) står sammen med tre andre tiltalt i tingretten utenfor Stockholm, for det som omtales som tidenes databrekk i Sverige.

Han blir fremstilt som leder for en liga mistenkt for å ha brutt seg inn i stormaskinene til IT-selskapet Logica (senere kalt CGI) og Nordea.

Flere bankkonti ble forsøkt tappet for til sammen 5,7 millioner svenske kroner, inkludert én vellykket overføring på 27.000 kroner. Med i saken hører også tyveri av store databaser med følsomme kundeopplysninger, samt opplysninger fra politiregistre og skattevesenet.

Den selverklærte hackeren ble onsdag grillet i vitneboksen. Der bedyret han sin uskyld.

I stedet antydet han at andre personer, som ifølge ham selv både hadde fysisk adgang til, samt fjernaksess til pc-ene hans i en leilighet i Kambodsja, ifølge Computer Sweden som følger rettssaken.

Warg flyktet opprinnelig til utlandet for å unndra seg fengsel og millionbøter etter dommen mot medgründerne av Pirate Bay for medvirkning til brudd på opphavsrett. I fjor ble han pågrepet i Kambodsja og utlevert til Sverige, etter at myndighetene fulgte opp en internasjonal arrestordre på ham.

Svensk hackergruppe

I Nacka tingsrätt forklarte 28-åringen at en hackergruppe kalt «The Lattice team» (tLt) var blant de som rådde over utstyret, angivelig brukt som testmaskiner ved utvikling av diverse programvare.

Hackergruppen skal ha bestått av mellom fem og ti personer, i all hovedsak svensker bosatt i Kambodsja.

Ifølge Computer Sweden sier Gottfrid Svartholm Warg at han mistenker at det er noen av de andre medlemmene i hackergruppen som står bak datainnbruddet.

– Piraten kan være en simpel tjuvradd

På kommentarplass skriver svenske Expressen at ingen sympatisører demonstrerer utenfor tinghuset til støtte for Warg, slik de gjorde under Pirate Bay-saken.

– Den selvlærte dataeksperten har en interesse av å fremstå helt uforstående til hvordan hans datamaskiner og servere er brukt, ettersom det viser seg at de er brukt til kriminalitet.

At en så kunnskapsrik person som Warg ikke selv har hatt oversikt over hvordan eget utstyr er benyttet virker lite troverdig, mener avisens spaltist.

– Kanskje viser det seg at en av Pirate Bay-gründerne ikke noe annet enn en simpel tyv og bedrager?

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.