Hacker-forsikring tilbys norske nettsteder

Etter de siste hacker-angrepene i USA har interessen for hacker-forsikring økt betraktelig. Snart vil også norske forsikringsselskap tilby slike forsikringskonsepter. Men foreløpig bare for nettbutikker - ikke tjenesteleverandører.

Etter de siste hacker-angrepene i USA har interessen for hacker-forsikring økt betraktelig. Snart vil også norske forsikringsselskap tilby slike forsikringskonsepter. Men foreløpig bare for nettbutikker - ikke tjenesteleverandører.

Poul Skarra, administrerende direktør i Safensure AS (tidl. IECIA) forteller til digi.no at selskapet samarbeider med det internasjonale forsikringsselskapet AIG Europe (Norgeskontoret) om et forsikringskonsept for nettbutikker.

Han opplyser at forsikringskonseptet vil lanseres i nær fremtid - det vil si om en måneds tid.

Skarra forklarer at det er et tredelt forsikringskonsept for e-handel. For det første vil varen være forsikret hjem til kunden. For det andre kan butikken forsikres mot svindel (falske kredittkort osv. ), og sist mot datamisbruk (hvis noen hacker på din butikk, er du forsikret mot ødeleggelsene).

Når det gjelder forsikring mot tapt fortjeneste, opplyser Skarra at det jobbes med dette, men at det gjenstår en del forsikringstekniske detaljer.
Assisterende direktør i AIG Europes Norgeskontor, Kjell Stenersen sier i et intervju med digi.no at det foreløpig ikke finnes noe forsikringstilbud til nettbutikker når det gjelder hacker-innbrudd og nedetid. - Men det kommer snart, lover han.
Les om hacker-forsikring i USA her:
Økt interesse for hacker-forsikring

- Jeg har ikke sett at det er tilbudt slike forsikringsavtaler noen steder i Norge ennå. Det finnes i USA - og har gjort det lenge. Produktet heter AIG Net Advantage, sier Stenersen og legger til:

- Dersom bygningen brenner, er du forsikret i Norge, også som nettbutikk.

Problemet med de nye forsikringskonseptene er juristdiksjon. Hvert land har sitt regelverk, mens Internett er globalt. Det betyr at det blir problematisk å finne forsikringsvilkår som skal gjelde for flere land.

Stenersen forteller at de har funnet en løsning på dette problemet nå - etter ett års arbeid. Han vil ikke røpe noe ennå, siden flere aktører jobber med dette. Han innrømmer imidlertid at forsikringen skal selges direkte på nettet - ikke fra Oslo-kontoret. AIG vil ifølge Stenersen bli det første forsikringsselskapet som selger forsikringer på nettet.

Juristdiksjons-løsningen ligger innbakt i dette konseptet, men mer vil altså ikke Stenersen røpe om denne saken.

Disse forsikringene vil også gjelde forsikring mot nedetid forårsaket av hackerangrep.

- I første rekke vil forsikringen gjelde de som selger fysiske varer, ikke tjenester. Vi har ikke noe kontroll på alle tjenestene, pluss at det finnes mange rare typer tjenester. I tillegg finnes det en rekke tjenester som er ulovlige eller i gråsonen for hva som er lovlig. For eksempel porno. Vi ønsker ikke å gå inn på disse grenseområdene for hva som er lovlig eller "ikke forsikringsverdig", opplyser Sttenersen.

Redaksjonelle produkter og tjenesteleverandører på nett vil på sikt kunne forsikre seg mot nedetid forårsaket av hackere og virus, lover han.

Til toppen