Hacker-nettsted fjerner DVD-lenker ...i teorien

Nettstedet 2600 ble før helgen beordret å fjerne lenkene til DVD-dekrypteringsprogrammet DeCSS. Det mener 2600 de nå har gjort, ved å legge dem ut som ren tekst.

Nettstedet 2600 ble før helgen beordret å fjerne lenkene til DVD-dekrypteringsprogrammet DeCSS. Det mener 2600 de nå har gjort, ved å legge dem ut som ren tekst.

Torsdag forrige uke konkluderte en amerikansk dommer med at det å lenke til dekrypteringsprogrammet DeCSS ikke er beskyttet av loven om ytringsfrihet, den amerikanske grunnlovens første tillegg.

Hacker-nettstedet 2600 fikk klar beskjed om å fjerne lenkene til forskjellige sider som reklamerer med at man kan hente ned programmet DeCSS, et Windows-program som gjør det mulig å omgå kopieringsbeskyttelsen på DVD-filmer.

Nå har 2600.com fjernet lenkene. Eller i alle fall fjernet det som gjør en lenke til en lenke: Redaktør Eric Corley har sørget for å fjerne HTML-koden, slik at adressene ligger der i ren tekst.

- Siden vi er bundet av rettens pålegg, fjerner vi alle lenker til sider som inneholder DeCSS. Men, vi vil beholde en liste med navnene på disse sidene i ikke-lenket form, siden det ennå ikke er ulovlig å ganske enkelt fortelle folk navnet på nettsider, skriver Corley på 2600.com.

Sammen med pålegget om å slutte å lenke, leverte dommer Lewis Kaplan en lengre utredning om bakgrunnen for avgjørelsen. Der går han i detaljer om rettens syn på hyperlenker, blant annet ved hjelp av betegnelsen "elektroniske lenker", som "aktiviseres" ved hjelp av musepekeren.

Det er derfor usikkert om en tilsvarende ren-tekst liste vil falle inn under rettens definisjon av lenke. Sikkert er det i allefall at retten la til grunn at 2600.com til å begynne med hadde spredt både programmet DeCSS og lenker med hentydninger til kopiering av DVD-filmer heller enn til den kryptologiske nytten av programmet.

Til toppen