Hacker-siktet telemarking i avhør

Pågrepet i internasjonal FBI-ledet operasjon.

Hacker-siktet telemarking i avhør
FBI ledet en internasjonal operasjon mot hackere. Bilde:

Oslo (NTB-Ida Kroksæter): Nordmannen (25) som ble pågrepet i forbindelse med en internasjonale FBI-aksjon mot kortsvindel, blir avhørt onsdag.

Mannen som er bosatt i Telemark ble pågrepet av Telemark politidistrikt tirsdag. Mannen er siktet for heleri av betalingskortinformasjon, subsidiært for datainnbrudd eller medvirkning til datainnbrudd knyttet til betalingskortinformasjon.

Siktelsen er utferdiget av Kripos som ble kjent med saken tidligere i år via informasjon fra FBI. Norsk politi har samordnet tidspunktet for ransakingen og pågripelsen, slik at dette ble utført samtidig som 23 andre ble pågrepet i det FBI kaller «Operation Card Shop». Elleve personer ble arrestert i USA, mens 13 ble arrestert i sju andre land.

Strafferamme på 15 år
25-åringen skal avhøres ved Telemark politidistrikt, som nå overtar ansvaret for saken. Det vil senere bli tatt stilling til hva som skjer videre i saken.

– Dette er en norsk straffesak Kripos har påtaleansvaret for, men med utgangspunkt i et samarbeid med FBI, sier politiadvokat ved datakrimavdelingen i Kripos, Eirik Trønnes Hansen til NTB.

Ifølge pressemeldingen fra FBI er nordmannen siktet for tre forhold, hvorav ett av forholdene har en strafferamme på 15 år.

Største aksjon
Denne aksjonen er ifølge FBI den største internasjonale aksjonen av dette slaget. De 24 pågrepede er anklaget for kriminell aktivitet i forbindelse med tyveri av personlig og finansiell informasjon og for å bruke denne informasjonen til å tilegne seg penger eller goder uten offerets samtykke.

I forbindelse med aksjonen, som har vart i to år, opptrådte FBI-agenter som hackere på internett, mens de observerte andre hackere som byttet metoder for å bryte gjennom brannmurer og lage falske kredittkort.

Operasjonen forhindret tap på over 1.200 millioner kroner på over 411.000 kredittkort og bankkort som var hacket, ifølge FBI i New York. (©NTB)

Les mer om: