SIKKERHET

Hackere angrep nettstedet for velferd i Italia — hindret koronarammede i å søke støtte

Nettsidene ble stengt ned onsdag.

Den nasjonale nedstengningen av Italia har ført til at mange har behov for statlige støtteordninger. Bildet er tatt i Roma 28. mars.
Den nasjonale nedstengningen av Italia har ført til at mange har behov for statlige støtteordninger. Bildet er tatt i Roma 28. mars. Illustrasjonsfoto: AP/Andrew Medichini

Hackere har angrepet nettsiden til Italias velferdssystem (tilsvarende Nav), og tvunget den til å stenge på onsdag, akkurat da folk begynte å søke på støtteordninger i forbindelse med koronaviruset, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Velferdsenheten (INPS – Istituto Nazionale della Previdenza Sociale) ligger under Italias arbeids- og sosialdepartement, og har ansvar for landets pensjonssystem og andre sosiale støtteordninger.

INPS hadde ifølge enhetssjefen Pasquale Tridico så langt mottatt rundt 339.000 søknader om en utlyst støtteordning på 600 euro.

– De siste dagene har vi vært rammet av flere hackerangrep som har ført til et stort sammenbrudd. De fortsatte i dag, og vi måtte stenge nettstedet, sa han til statskanalen RAI på onsdag ifølge nyhetsbyrået. 

Tapt levebrød

Den italienske regjeringen har pålagt en nasjonal nedstenging av samfunnet for å prøve å kontrollere utbruddet av covid-19, som har tatt livet av nesten 12.500 personer i landet på under seks uker.

Les også

Nedstengingen har stoppet store deler av det italienske næringslivet og ødelagt levebrødet til mange av innbyggerne. 

I et første svar på den økonomiske krisen kan selvstendig næringsdrivende eller sesongarbeidere søke INPS om en støtte på 600 euro.

Brukere som prøvde å logge seg på nettsiden til INPS rapporterte om alvorlig forstyrrelse. Noen skal også ha rapportert at personopplysninger om andre var synlig på skjermene da de prøvde å fullføre søknaden, skriver Reuters.

«Sjakaler»

Hackerangrepene har ifølge nyhetsbyrået reist tvil om sikkerheten i landets digitale infrastruktur, ettersom de har satt viktig nødberedskap under koronaepidemien ut av spill.

Tridico opplyser om at han har meldt hackerangrepene til politiet.

Regjeringspartiet PD sier i en uttalelse at de nasjonale sikkerhetstjenestene burde få i oppgave å finne de som står bak angrepene.

– Disse sjakalene må stoppes umiddelbart, sier PD-nestleder Andrea Orlando.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.