– Hackere kan hjemsøke global flykontroll

Forsker advarer.

Forsker advarer mot at hackere relativt enkelt kan skape store problemer for flygeledere. Bildet er fra flygeleder-tårnet på Tromsø lufthavn.
Forsker advarer mot at hackere relativt enkelt kan skape store problemer for flygeledere. Bildet er fra flygeleder-tårnet på Tromsø lufthavn. Bilde: Lina Lundberg/All Over Press

Las Vegas (NTB-AFP): Programvaren som blir brukt av flykontroller over hele verden, kan misbrukes. Hackere kan sende ut et stort antall spøkelsesfly for å forvirre flygeledere, sier en kypriotisk sikkerhetsforsker.

Andrei Costin la fram sine funn ved datasikkerhetskonferansen Black Hat i Los Angeles torsdag. Costin viste hvordan noen med moderate teknologiske evner og utstyr for litt over 12.000 kroner, kan skape problemer for flygelederne.

Systemet, som i løpet av de siste årene er blitt oppgradert for flere milliarder kroner, er designet for å kunne spore flyene bedre. Det skal igjen sørge for at trafikken ved lufthavnene blir mer effektiv.

Men en feil ved systemet, ifølge Costin, er at man ikke kan få bekreftet hvem som faktisk sender beskjedene, noe som betyr at folk med ondsinnede hensikter kan utgi seg for å være et fly og dermed dukke opp på radarskjermene.

– Det er i bunn og grunn en invitasjon til en angriper med middels teknisk kunnskap, sier han. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.