DIGI.NO

Hackere leier ut sine virus til kriminelle

En sak i USA viser hvordan man kan leie seg hjelp til å gjennomføre nettangrep.

30. nov. 2004 - 10:09

Hittil har de fleste hackere vært ungdommer som bryter seg inn på andre maskiner i jakten på tekniske utfordringer, politisk motivert hevn eller materiale man kan piratkopiere.

Men nå melder amerikansk politi på forskjellig nivå at stadig flere hacker-episoder dreier seg om utpresning, skriver Wall Street Journal.

Et typisk eksempel er nettbutikken WeaKnees.com som ble rammet av et uker langt angrep som stoppet både kunder og ansatte i bruk av epost-systemet og nettbutikken. Til sammen kom tapene på 200.000 dollar. Angrepene skjedde sent i 2003, men avslører hvor enkelt slike angrep er.

Politiet sporet opp en navngitt mann som ønsket et partnerskap med WeaKnees.com, men fikk nei. Han har siden rømt til utlandet.

Politiet mener det nå er yrkeskriminielle i organiserte gjenger som leier ut hjelp til folk som vil ramme andre over nettet eller presse dem for penger.

Justisdepartementet i USA understreker at hacking og virus skaper så store økonomiske skader at man kan bruke det i styrt, kriminell virksomhet.

Dette er enkelt, påpeker FBI, for på chatrom på nettet kan man leie seg hjelp til å gjennomføre DOS-angrep. Slik fungerer det:

Stadig flere virus blir såkalte robot-virus - agenter som er spredd ut på mange maskiner. Hackere har fått spredd sine roboter til tusenvis av maskiner og leier så ut denne robotarmeen til kriminelle gjennom chat-rom, forteller FBI.

Eieren som styrer robotene kan mot betaling be robotene overflomme nettservere eller epost-servere med et DOS-angrep. Det finnes mange tusen forskjellige robot-viruser. WeaKnees ble rammet av det kjente Agobot-viruset spredd til maskinene til mellom 5-10.000 uvitende brukere.

Mannen som leide hackerne betalt 1000 dollar for DOS-angrepet de gjennomførte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.