Hackere ødela fem tusen nettsteder

Skaden er uopprettelig, ifølge webverten.

22. juni 2011 - 09:45

Datakriminalitet har vært viet stor oppmerksomhet den siste tiden. Angrep har rammet blant annet Sony, RSA, Lockheed Martin og Citigroup, samt offentlig infrastruktur i mange land, inkludert et uspekulert, antatt forsøk på kyperspionasje mot det norske Forsvaret.

Fra Australia kommer nå nyheten om at ondsinnede hackere har gjort uopprettelig skade hos webverten og domeneregistraren Distribute.IT.

Minst 4.800 australske nettsteder er fullstendig tapt etter et innbrudd i forrige uke, ifølge The Sydney Morning Herald.

- Det samlede omfanget av tragedien og tapet av både vårt og ditt innhold er simpelthen ufattelig. Vi er bedrøvet over hva de som står bak denne forkastelige hendelsen har gjort, heter det i en uttalelse fra webleverandøren.

Etter iherdig arbeid og forsøk på å gjenoppretting måtte de tirsdag erkjenne at deres største frykt beklageligvis er blitt bekreftet:

«Ikke bare ble produksjonsdata slettet i angrepet, men også sentralbackupen, sikkerhetskopier og annen informasjon som er nødvendig for å rekonstruere innholdet på serverne våre», skriver selskapet.

Videre opplyser Distribute.IT de etter angrepet ikke lenger har tilstrekkelige ressurser til å håndtere de mange tusen kundene som ble rammet, og dermed ikke kan gjøre stort mer enn å bistå dem med å flytte domener til andre leverandører.

At konsekvensene av et angrep kunne bli så ødeleggende, både kundene og selskapets renommé, er gjenstand for kritikk. Ikke minst fra ekspertise på sikkerhetskopiering og rutiner.

Sikkerhetskopiene deres var ikke fysisk isolert fra nettverket. Uavhengig av muligheten til å slette den siste backupen bør det finnes kopier som også lagres andre steder, utenfor rekkevidden for eventuelle angrep.

Det er liten trøst for kundene, hvor mange åpenbart heller ikke hadde sørget for sikkerhetskopier av egne data lokalt. I et diskusjonsforum flommer det nå over av fortvilte innlegg fra kunder som har mistet alt.

- Jeg er i sjokk. Alt er tapt. Det er helt umulig for meg å gjenskape alle årene med arbeid som er borte. Hele livsverket mitt har gått i vasken, skriver en.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.