Hackere slo til mot dansk politi

Nå får leverandøren tyn.

Hackere skal ha brutt seg inn og lastet ned millioner av personnumre fra dansk politi sine baser. Pirate bay-gründer er mistenkt for innbruddet, som avdekker sikkerhetsbrister i den danske storleverandøren CSC.
Hackere skal ha brutt seg inn og lastet ned millioner av personnumre fra dansk politi sine baser. Pirate bay-gründer er mistenkt for innbruddet, som avdekker sikkerhetsbrister i den danske storleverandøren CSC.

Nå får leverandøren tyn.

Saken mot The Pirate Bay-gründer Gottfrid Svartholm Warg i Sverige har fått flere lite hyggelige forgreininger til nabolandet Danmark. Tidligere denne uken ble det kjent at danske myndigheter vil ha den tiltalte hackeren utlevert. Det er kanskje ikke så rart.

Torsdag ble det kjent at flere av Danmarks mest sentrale registre har blitt hacket. I en pressemelding fra det danske Rigspolitiet fremkommer det at hackere i tidsrommet fra april til august 2012 lastet ned et enormt antall filer fra stormaskinen til CSC, som er leverandør av tjenester til en rekke danske statlige etater.

Blant annet ble det lastet ned opplysninger fra politiets bilsertifikat-register, deriblant personnummer, samt opplysninger om ettersøkte personer i Schengen-registrene. Politiet kan ikke utelukke at det er foretatt endringer i registrene.

Ifølge danske Computerworld skal det være snakk om fire millioner personnumre som har kommet på avveie. Disse dataene skal ha blitt lastet ned og kopiert. Dataene skal imidlertid ha vært kryptert, og dansk politi sier det ikke har vært grunn til bekymring.

På de samme stormaskinene har også skatteverket, Moderniseringsstyrelsen og flere andre offentlige etater lagret store og omfattende registre. Det er ikke konstatert at disse er blitt kompromittert, men det kan ikke utelukkes, skriver det danske politiet i en pressemelding.

– Det er snakk om et alvorlig brudd på IT-sikkerheten som er nødvendig rundt politiets registre, og som vi forventer at CSC til enhver tid sikrer. Derfor ser politiet på saken med det største alvor. Det er naturligvis helt uakseptabelt at det har vært mulig å få adgang til politiets registre til tross for de meget høye sikkerhetsstandardene vi krever og forventer av våre leverandører, sier Rikspolitisjef Jens Henrik Højbjerg i en kommentar.

Det er nå igangsatt en stor gransking for å komme til bunns i hvordan dette kunne skje.

Det skal ikke være tegn til at gjerningsmennene har misbrukt informasjonen, opplyser dansk politi.

De bekrefter også at de har en mistenkt i saken, men nevner ingen navn. At det er Svartholm Warg det dreier seg om er imidlertid godt kjent. Han forsvarer seg i disse dager mot alvorlige anklager om hacking mot både Logica (nå kjent som CGI) og Nordea i Sverige. Svartholm Warg har hele tiden benektet skyld i disse forholdene.

Det skal også være flere dansker som er anholdt i saken, skriver Computerworld.dk.

    Les også:

Til toppen