Hackeren er offer for Pentagons budsjettspill

Gary McKinnon er et offer, mener en annen hacker som også brøt seg gjennom USAs dataforsvar.

Hackeren er offer for Pentagons budsjettspill

Gary McKinnon er et offer, mener en annen hacker som også brøt seg gjennom USAs dataforsvar.

Den siktede britiske «Pentagon-hackeren» Gary McKinnon har tapt i alle ankeinstanser, og risikerer når som helst å bli hentet for å utleveres til USA der han står anklaget for terrorisme og kan dømmes til et liv bak murene.

    Les også:

I går var det en demonstrasjon til støtte for McKinnon foran kontorene til innenriksdepartementet i London. Demonstrantene ba statsråd Jacqui Smith sørge for at McKinnon i det minste kan sone sin amerikanske dom i et britisk fengsel, slik at han kan holde kontakt med venner og familie. McKinnons advokat peker på at nederlandske og israelske statsborgere som dømmes i USA, rutinemessig får sone i sine hjemland. Hun legger til at McKinnon nylig fikk diagnosen Aspergers syndrom, og at dette er nok et argument for at han bør få sone i Storbritannia.

Den britiske innenriksministeren har lovet å se alvorlig på henvendelsen.

Et videoopptak av støttedemonstrasjonen for McKinnon er lagt ut på det frivillige nettstedet ireport.com: Gary McKinnon protest at the British Home Office in London.

Det britiske IT-magasinet The Register har i dag offentliggjort et intervju med Mathew Bevan, som midt på 1990-tallet ble avslørt da han brøt seg inn i amerikanske militære IT-systemer på jakt etter spor av Pentagons befatning med UFO-er. McKinnon har også forklart at han lette etter UFO-spor under sine innbrudd. En annen likhet mellom de to tilfellene, er at innbruddene til Bevan ble stemplet som eksempler på kyberterrorisme under en høring i det amerikanske senatet i 1996.

Den store forskjellen mellom McKinnon og Bevan er at Bevan aldri ble siktet i USA, og følgelig heller ikke begjært utlevert. Han ble i stedet straffeforfulgt i Storbritannia. 18 måneder etter siktelsen, ble saken henlagt av britiske myndigheter. Bevan har siden arbeidet som konsulent innen IT-sikkerhet.

Til The Register sier Bevan at McKinnon ble plukket ut blant tusener av Pentagon-hackere til å spille rollen som brikke i et taktisk spill. Bevan mener saken ikke handler om sikkerhet eller kampen mot terror, men om at Pentagon trenger en sak som kan brukes i et spill om forsvarsbudsjettet, for å sikre bevilgninger til å forsvare militære IT-systemer.

Bevan forklarer at Pentagons pc-er og datanettverk ikke er vesentlig bedre sikret i dag enn da han var aktiv hacker. Mange tusen hackere prøvde seg jevnlig – og fortsatt prøver seg – på å forsere sperringene rundt USAs militære. Han mener det er totalt utroverdig å hevde at McKinnon var den eneste de fikk tak i i alle disse årene.

McKinnons sak har versert siden våren 2002.

Bevan peker på at dersom han hadde vært siktet i Storbritannia, ville hele prosessen med rettssak, dom og soning antakelig vært unnagjort for lengst. I stedet får man et politisk skuespill i et fremmed land, og McKinnons sannsynlige skjebne blir å råtne i fengsel til han dør, en straff Storbritannia ikke en gang unner sine mordere.

Les hele intervjuet med Bevan: McKinnon a 'scapegoat for Pentagon insecurity'.

    Les også:

Til toppen