JUSS OG SAMFUNN

Hackergruppe mot same-hets

Jurist ved Universitetet i Tromsø med oppsiktsvekkende forslag.

Den samiske juristen, joikeren og førsteamanuensis Ande Somby vil bekjempe samehets på nettet.
Den samiske juristen, joikeren og førsteamanuensis Ande Somby vil bekjempe samehets på nettet. Bilde: Mates/Wikimedia Commons

Jurist og førsteamanuensis Ande Somby ved Universitetet i Tromsø vil bruke hackere til å overvåke og avsløre folk som hetser samer og urbefolkningsgrupper.

Somby er kjent som en frittalende talsmann i samiske spørsmål. Torsdag la han ut en melding på Facebook der han konkret søket etter hackere, skriver Nordlys.

- Jeg registrerer med skuffelse den debatten som har gått på nett i kjølvannet av saken om enkelte samer som vil vrenge kofta si i protest mot at Tromsø ikke vil innføre forvaltningsområde for samisk språk. Det er bakgrunnen for utspillet, sier han til avisen.

Han mener at Fremskrittspartiet er den fremste eksponenten for rasisme mot samer i det norske samfunn. Men juristen mener at de som står bak de digitale plattformene hvor det han mener er rasisme finner sted, er like ille.

Den samiske juristen, joikeren og førsteamanuensis Ande Somby vil bekjempe samehets på nettet. <i>Bilde: Mates/Wikimedia Commons</i>
Den samiske juristen, joikeren og førsteamanuensis Ande Somby vil bekjempe samehets på nettet. Bilde: Mates/Wikimedia Commons

- Mitt synspunkt er at Nordlys og iTromsø er de verste i Norge, sier Somby.

Han understreker at han ikke er ute etter å angripe Frp, Nordlys og iTromsø.

- Nei, ikke først og fremst, men det er et behov for at vi organiserer oss for å overvåke og avsløre de som driver med hatefulle ytringer mot samer og urbefolkningsgrupper, sier Somby.

Han mener at han ikke har andre muligheter.

- Nå må vi samle ungdommen og se hva vi kan gjøre på nett. Sånn som situasjonen er nå, er vi forsvarsløse. Jeg ser ingen annen mulighet til å tromme sammen noe à la Anonymous, som er anonyme hackere, sier Somby. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.