Hackerne gir norske banker en hvilepause

Bankenes sikringstiltak har bremset svindlerne, men det trenger ikke å vare evig, sier Kripos.

Hackerne gir norske banker en hvilepause

Bankenes sikringstiltak har bremset svindlerne, men det trenger ikke å vare evig, sier Kripos.

Norske bankkunder levde lenge i en stille og trygg avkrok, men det ble det brått slutt på rundt juletider ifjor. Gjennom vinteren og våren ble det avdekket flere omfattende runder med angrep hvor en rekke norske bankkunder fikk tappet sine kontoer etter at hackere klarte å legge inn falske transaksjoner i deres nettbanker.

Og helt slutt er det ikke. I august og september rullet det to nye runder der 20-25 brukere i hver runde ble svindlet eller forsøkt svindlet, forteller Terje Mostue i Kripos til digi.no. Den gode nyheten er at bare et mindre antall brukere faktisk ble fralurt penger - brukerne selv eller bankene stoppet mange overføringer.

Mostues konklusjon er derfor klar:

- Bølgen av nettbank-hacking ser ut til å ha lagt seg, takket være endringene bankene gjorde i sine sikkerhetssystemer, sier Mostue til digi.no.

- Bølgen av nettbank- hacking ser ut til å ha lagt seg Alle endringene er ikke kjent, men norske banker har giret opp sikkerheten hos sine kunder med blant annet inntasting av koder også når transaksjonene skal gjennomføres. Det er også åpenbart at bankene i tillegg har innført nye former for å transaksjons-overvåkning.

- Jeg kommer akkurat fra et Interpol-møte i Europa og myndighetene i alle landene i Europa melder om nettbank-hacking. Hackerne flytter seg rundt til de landene hvor det er enklest og nå ser det derfor ut til å være mindre aktivitet i Norge.

Mostue understreker at dette trolig er midlertidig.

- Hackerne har tatt en pause mot norske banker - Hackerne har tatt en pause mot norske banker. Dette er en stillingskrig mellom hackerne og bankene. Hackerne forsøker hele tiden å videreutvikle trojanerne sine. For nå fungerer ikke eksisterende såkalte Alvabrig- og Torpig-trojanerne mot norske nettbanker, sier Mostue til digi.no.

15 personer er så langt tiltalt for å ha latt hackere bruke deres bankkontoer. Mostue forteller at det er uklart om når straffesakene mot de norske penge-helerne kommer opp. 15 personer er så langt tiltalt for å ha latt hackere bruke deres bankkontoer. Hackere trenger en norsk bankkonto og en samarbeidspartner for å få pengene ut og så over til seg selv, trolig for det meste i Øst-Europa.

Til toppen