JUSS OG SAMFUNN

Hackerne som angrep norsk bank kan ha stjålet over en milliard dollar

Forsvant fra radaren, men har blitt aktive igjen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. apr. 2016 - 10:55

Hackergruppen som nylig forsøkte seg på et digitalt ran av en norsk bank, har tidligere hatt stor suksess. Ifølge NRK dreier det seg om gruppen Carbanak, og disse er langt fra ukjente i sikkerhetsmiljøer.

Enorme beløp

Gruppen ble for alvor kjent i februar fjor, da den ble omtalt av Kaspersky Lab. Da hadde gruppen allerede røvet en mengde banker for kanskje så mye som en milliard dollar til sammen. Carbanak skal blant annet ha fått minibanker til å sprute ut penger, men også greid å gjennomføre mengder av transaksjoner med beløp i svært varierende størrelser.

Flere hundre finansinstitusjoner i mer enn 30 land skal ha blitt frastjålet penger på denne måten.

Etter dette kan det virke som at gruppen gikk under jorden, inntil man i september i fjor på nytt så ny aktivitet.

Aktive igjen

I februar i år kom Kaspersky Lab med en ny oppdatering om Carbanak og to lignende grupper. Da viste det seg at gruppen ikke lenger bare angriper finansinstitusjoner, men også har begynt å angripe økonomiavdelingene til andre selskaper, blant annet innen telekombransjen.

Dette har fått Kaspersky Lab til å omtale den nåværende aktiviteten som Carbanak 2.0, selv om verktøyene og teknikkene i stor grad er de samme som før. I det norske tilfellet skal en ansatt i banken ha åpnet et ondsinnet epostvedlegg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.