TELEKOM

Hacket Gaddafis mobilnett

Opprørere stjal seg inn på viktig infrastruktur.

Bilde: U.S. Navy/Wikimedia Commons
13. apr. 2011 - 13:18

Libyske opprørere har den siste måneden vært avskåret fra moderne kommunikasjonsmidler, etter at Muammar Gaddafis styrker blokkerte Libyas mobil- og nettforbindelser.

Med brutte telefonlinjer har opprørerne vært nødt til å koordinere kampen mot regimet kun med enkle midler, som vifting med flagg på slagsmarken.

En gruppe ingeniører har nå hacket mobilnettet til landets statlige teleselskap, isolert deler av nettverket og åpnet et nytt mobilnett for rundt to millioner libyere, ifølge Wall Street Journal.

En libysk telekomsjef med amerikanske røtter, 31-åringen Ousama Abushagur, skal ha kommet opp med ideen om å stjele tilbake kontroll over deler av landets trådløse infrastruktur.

Den spektakulære operasjonen innebar blant annet diplomatisk og økonomisk støtte fra De forente arabiske emirater og Qatar, med innkjøp av telekomutstyr for flere millioner dollar.

Nord-øst i landet, i den opprørskontrollerte byen Benghazi, skal Abushagur og et knippe libyske og vestlige ingeniører ha lykkes med å koble seg inn på det etablerte mobilnettet.

Ifølge Wall Street Journal skal de også ha stjålet den myndighetskontrollerte sentrale databasen over landets telefonnumre, og portet dette over i et nytt mobilnett døpt «Free Libyana».

Den siste brikken i puslespillet var å sikre en satelittforbindelse, for å muliggjøre ruting av samtaler i nettverket. Denne forbindelsen skal ha blitt stilt til rådighet av Etisalat, den ledende teleoperatøren i Emiratene.

Samband mot utlandet gjennom det nye mobilnettet skal fremdeles være relativt begrenset. For innlandstrafikk skal forbindelsen fungere i store deler av østlige Libya, og uten kostnad for brukerne, opplyses det.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.