Hacket teleselskap

Statsråders tekstmeldinger lekket ut på Island.

2. des. 2013 - 07:55

Reykjavik (NTB): Opplysninger og tekstmeldinger fra statsråder og titusenvis av andre Vodafone-kunder på Island er publisert på internett etter et hackerangrep.

Tekstmeldinger blant annet fra islandske ministre og parlamentarikere er lagt ut offentlig på internett. Det samme er passord og andre personlige opplysninger knyttet til 77.000 Vodafone-kunder etter at en tyrkisk hackergruppe brøt seg inn i teleselskapets servere, melder det islandske nettstedet The Reykjavik Grapevine, som siterer kringkastingsselskapet RÚV.

Nettside stengt

Først sa Vodafone at ingen personlige kundeopplysninger var kommet på avveie etter angrepet. Men etter at islandske medier i løpet av lørdagen fant tekstmeldinger og andre kundeopplysninger på internett, ble hele selskapets nettside stengt.

Foruten tekstmeldinger er passord og bankopplysninger blitt tappet av hackerne. Tekstmeldingene som er offentliggjort, kan tyde på å stamme fra tre vilkårlige dager i løpet av de siste tre årene.

Gjengis

Lørdag kveld gjengis interne tekstmeldinger mellom kjente politikere på Island i mediene. Det avsløres hemmelige møter og avtaler om avstemninger i nasjonalforsamlingen.

Ifølge RÙV vil det vil ta lang tid å gå gjennom alle dataene som er lagt ut, men oppgir at opplysningene er lett tilgjengelige.

– Det eneste som trengs er å søke etter telefonnumre og en melding vises over hva en ønsker å lese, skriver kanalen.

Vodafone oppfordret alle kunder til å bytte passord til sine personlige sider lørdag, og ba spesielt dem som også opererte med samme passord andre steder, om å skifte. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.