SIKKERHET

Hackingforsøk mot NUPI

Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) har opplevd gjentatte hackingforsøk siden 20. mars og har slått alarm internt. Forsøkene pågår fortsatt.

Norsk Utenrikspolitisk Institutt er utsatt for en rekke hackingforsøk den siste tiden.
Norsk Utenrikspolitisk Institutt er utsatt for en rekke hackingforsøk den siste tiden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
11. mai 2020 - 13:54

Inntrengingsforsøkene ble oppdaget da flere ansatte mottok tilgangskode på sms som de aldri ba om, opplyser kommunikasjonssjef Åsmund Weltzien i NUPI til Dagens Næringsliv.

NUPI har i lengre tid opplevd forsøk på å trenge inn i instituttets sky i Microsoft og chatteprogrammet Teams. Ingen av forsøkene har så langt lyktes. Det er ikke kjent om angrepene er målrettet mot NUPI, og instituttet kjenner ikke til hvem som prøver å få tilgang.

– Vi ble faktisk tipset om at dette var i ferd med å skje fra vårt søsterinstitutt i Danmark, så vi var godt forberedt på det før det begynte hos oss, sier Weltzien.

Mye aktivitet

Direktør Bente Hoff i Nasjonalt cybersikkerhetssenter sier det er mye aktivitet nå, men hun vi ikke kommentere angrepene mot NUPI. <i>Foto:  Marius Jørgenrud</i>
Direktør Bente Hoff i Nasjonalt cybersikkerhetssenter sier det er mye aktivitet nå, men hun vi ikke kommentere angrepene mot NUPI. Foto:  Marius Jørgenrud

Direktør Bente Hoff i Nasjonalt cybersikkerhetssenter vil ikke kommentere angrepene mot NUPI, men sier at det er mye aktivitet akkurat nå, og at de får mange henvendelser.

I 2017 måtte Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet bidra da NUPI ble utsatt for et dataangrep over flere måneder. Det ble antatt at en utenlandsk etterretningsaktør sto bak. Weltzien mener at det antakeligvis var en østlig hackerfabrikk.

– Sammenlignet med dette, virker disse angrepene mer generelle, sier Weltzien.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.