Hæren skal ha avlyttet sivile samtaler

Trente på elektronisk krigføring.

Hæren skal ha avlyttet sivile samtaler
I forbindelse med trening på elektronisk krigføring skal hæren ha avlyttet sivile samband i Norge. Det melder VG. Bilde: Forsvarets mediesenter / Tanja Renate Aakerøy / Hæren

Oslo (NTB): Etterretningsbataljonen til Forsvaret skal ha avlyttet sivile samtaler, som skips- og flysamband under trening, skriver VG.

Den påståtte tappingen av sivile samband skal ha skjedd blant annet mot skipstrafikk og flytrafikk. Det får VG opplyst fra flere uavhengige kilder.

Treningen skal ha gått ut på å fange opp samtaler, lagre dem og kartlegge hva som ble sagt. De som har gjennomført disse øvelsene er eksperter på elektronisk krigføring fra Etterretningsbataljonen – såkalte EK-operatører. Etterretningsbataljonen ble opprettet i 2001 for å samle opp det som drives av etterretning i Hæren.

Kommunikasjonssjefen i Hæren sier til VG om opplysningene stemmer er det et klart brudd på regelverket.

– Dersom VGs opplysninger stemmer, så er dette et klart brudd på regelverket til Forsvaret, sier kommunikasjonssjef i Hæren, Marianne Øiahals.

– Hæren driver ikke med avlytting av sivile samband. Vi har et regelverk, og det følger vi til punkt og prikke. Det er alvorlig hvis VGs anonyme kilder har brutt loven, sier hun.

– De anonyme kildene kan ikke skylde på en overordnet hvis han selv har brutt norsk lov. Det ble det vel tydelig konkludert med i rettsoppgjøret etter andre verdenskrig, sier Øiahals. (©NTB)

Les mer om: