Hafslund avviser bredbånd over strømnettet

Selv om teknologien åpner for bredbånd over strømnettet, er dette ikke aktuelt for Hafslund.

Selv om teknologien åpner for bredbånd over strømnettet, er dette ikke aktuelt for Hafslund.

– Vi har ikke i vår strategi å leie ut bredbånd, men skal fortsette å satse på strøm og sikkerhet, sier administrerende direktør Roger Flølo i Hafslund 2Kom til digi.no.

Han viser til tidligere prøveprosjekter, der strålingsnivået har vært for høyt. Det var på grunn av strålingsnivået at Post- og teletilsynet satte foten ned i 2001.

Det siste året har Hafslund testet ut teknologiløsninger som har løst strålingsproblemet ved å la signalene bæres til husveggen av strømnettet og derfra over vanlig kablet eller trådløst Ethernet, tror Flølo det fortsatt er et stykke igjen før strømnettet kan brukes som bredbåndsformidler til kontorer og hjem.

– Men vi kan jo ikke utelukke at strømnettet på sikt kan være aktuelt å leie ut for bredbånd. Alternativt kan nettselskaper legge infrastrukturen åpen for at andre kan selge tjenesten over den, sier han.

På tirsdag skrev digi.no om stavangerselskapet Lyse Tele, som har løst problemene som hittil har hindret e-verk fra å lansere bredbånd over nettet.

    Les også:

Løsningen er at strålingsgrensen bare gjelder 220-voltsnettet inne i huset. Det gjelder ikke kabelen som går fra transformatorstasjonene til huset.

Kundene kan dermed få bredbånd fram til sikringsskapet ved å montere en termineringsboks med en Ethernet-plugg inne i sikringsskapet. I denne kobler de løsningen enten til en kabel eller til en WLAN-basestasjon.

– Vårt formål er å tilby installasjon og drift av toveis kommunikasjon for måleverdi og å samle inn måleverdiene. Dette krever mindre båndbredde enn det Lyse legger opp til, sier Flølo.

Hafslund 2Kom forventer å omsette for 76 millioner i inneværende år, og hadde et resultat i fjor på fire millioner kroner.

Til toppen