Hal fyller fem år på søndag

Søndag 12. januar 1997 fyller Hal fem år. Datamaskinen Hal, rettere sagt HAL 9000, ble verdensberømt gjennom sin nøkkelrolle i Stanley Kubricks film fra 1968, "2001: En romodyssé".

Søndag 12. januar 1997 fyller Hal fem år. Datamaskinen Hal, rettere sagt HAL 9000, ble verdensberømt gjennom sin nøkkelrolle i Stanley Kubricks film fra 1968, "2001: En romodyssé".

digi:media markerer vi begivenheten gjennom en historisk og filosofisk analyse av Hal som morder og sjarmtroll, samt en gjennomgang av hvor Hal påtreffes i film og litteratur.

Feiringen er en internasjonal begivenhet, ikke minst på Internett. Det vitenskapelige grunnlaget er lagt gjennom en ny bok fra MIT Press: HAL's Legacy (Hals ettermæle) med undertittel 2001's Computer as Dream and Reality (2001s datamaskin i drøm og virkelighet). Her er bidrag fra femten IT-autoriteter, og et forord ved Hals litterære opphav, Arthur C. Clarke.

Blant interessante debatter på Internett er problemstillingen lansert av magasinet Wired: Er det troverdig at avansert kunstig intelligens ville ty til mord og bedrag for å nå sine mål? Er "bevisst" kunstig intelligens mulig – eller engang ønskelig?

Den mest storslagne feiringen er "kyberfesten" på Universitetet i Illinois fra 10. til 15. mars med en rekke seminarer og åpne diskusjonsfora.

Tror du HAL bare representerer skrittet foran IBM i alfabetet – noe Arthur C. Clarke sier han først ble klar over etter at han skapte maskinen? Tro om igjen: HAL Computer Systems er et California-basert selskap i det japanske Fujitsu-konsernet, som lager 64 bit SPARC/Solaris-kompatible arbeidsstasjoner. Den inneværende modell-serien heter 300, så det er nok et stykke igjen til en virkelig HAL 9000. Selskapet er med på diverse arrangementer i forbindelse med femårsdagen til den Hal.

Søk på Altavista etter +"2001" +"space odyssey" +"hal" ga rundt 500 treff. Blant disse var 2001 Resource Page som gir tilgang til alle web-stedene som refereres i digi:medias artikler om Hal, og som gir linker til flere Hal-web-steder enn du vil greie å lese deg gjennom på et par uker. Ressurssiden har tilhold i Norge, men er vedlikeholdt fra USA av George DeMet. Gjør klar til et Hal-streif – men les våre artikler først!

Til toppen