BEDRIFTSTEKNOLOGI

Haleløs mus for store hender og fulle skrivebord

Siste trend på musefronten er å kappe av dem halen. Nå skal musene sende sine beskjeder til PC-en via radiosignaler i stedet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. aug. 1999 - 13:54
Logitech Cordless MouseMan Wheel.
Logitech Cordless MouseMan Wheel.

En av de mest irriterende tingene med dagens mus er at ledningen hekter seg opp i alt mulig som ligger på skrivebordet der datamaskinen er plassert. Dette har Logitech funnet en løsning på.

Logitech har videreutviklet selskapets MouseMan Wheel, en ergonomisk utformet mus med skrollehjul og tre programmerbare taster. For alle som har et uryddig skrivebord er den nye, trådløse utgaven - Cordless MouseMan Wheel - noe som vil kunne gjøre livet i hvert fall litt mindre frustrerende for disse brukerne.

Problemet med mus med ledning har antagelig de fleste oppdaget - ledningen henger seg opp i alt som måtte ligge på skrivebordet, og er brukeren riktig uheldig (og uoppmerksom) er det brukeren selv som sitter fast i ledningen, noe som gjerne fører til at musen får en flyvetur den ikke er konstruert for.

Med en trådløs mus får man selvsagt ikke disse problemene, med mindre musen blir helt borte i alt rotet. En mus med ledning kan man jo alltids finne igjen ved å følge ledningen. Men det følger faktisk med en spesiell stol som musen kan plasseres i når den ikke er i bruk. Om denne vil bli brukt er likevel ganske usannsynlig.

Cordless MouseMan Wheel fungerer ved at den sender radiosignaler til en mottakerenhet som er koblet til PC-ens serie- eller PS/2-port. Det er en fordel at det benyttes radiosignaler istedenfor infrarød teknologi fordi radiosignaler ikke så lett lar seg hindre av gjenstander som er plassert mellom sender og mottaker. Det har derfor ingen betydning om det ikke er direkte sikt mellom de to enhetene.Det er likevel grenser for hvor langt enhetene kan plasseres fra hverandre. En drøy halvmeter er maksavstand, ser det ut til. I tillegg kommer den meterlange ledningen til mottakerenhen. Til sammen burde dette være tilstrekkelig for de fleste.

Musen er utstyrt med fire knapper som alle til en viss grad er programmerbare. I tillegg til standard høyre og venstre musknapp, er musen utstyrt med et skrollehjul og en tommelknapp. Hvilken funksjonalitet de forskjellige knappene skal ha, må brukeren velge ut fra en sett utvalgte kommandoer.

For brukere med store hender (typisk mannlige brukere) er musen god å holde i, men det kan virke noe stor for brukere med mindre hender. Undertegnede fant musen svært behagelig, den gir bra støtte til håndflaten selv om jeg bruker fingertuppene på knappene. Dette er ikke vanlig.

Den største ulempen med musen er at den er avhengig av strøm fra batterier. Men ifølge Logitech skal de to AAA-batteriene ha en levetid på minst seks måneder, så faren for ikke å kunne benytte musen på grunn av flatt batteri vil ikke være tilstede så veldig ofte.

Musen leveres med drivere til Windows 95/98 og Windows NT. Veiledende pris er 599 kroner inkludert mva.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.