RESULTATERFINANS

«Halve internettet» bruker nå Facebook

Pengemaskinen svulmer og antall brukere øker kraftig, men det gjør også kostnadene.

Annonser på mobil står for mer enn tre fjerdedeler av inntektene til Facebook. Toppsjef Mark Zuckerberg (bildet) har også satset mye på video, og tror virtual reality kan bli det neste store. De øker i hvert fall forskningen på området kraftig.
Annonser på mobil står for mer enn tre fjerdedeler av inntektene til Facebook. Toppsjef Mark Zuckerberg (bildet) har også satset mye på video, og tror virtual reality kan bli det neste store. De øker i hvert fall forskningen på området kraftig. Bilde: Facebook
30. juli 2015 - 09:55

Facebook leverte solide veksttall i andre kvartal.  

Forventningene var imidlertid enda høyere, og i etterhandelen falt aksjekursen over 3 prosent etter at selskapet hadde lagt fram regnskapet.

Nettsamfunnet vokser fortsatt i alle deler av verden. Det gjør også inntektene, og folk bruker ikke mindre tid hos dem. Men utgiftene øker også voldsomt.

Toppsjef Mark Zuckerberg nøyde seg med en kort uttalelse.

- Dette var nok et sterkt kvartal for samfunnet vårt. Engasjementet på tvers av app-porteføljen vår fortsetter å vokse, og vi fortsetter å være opptatt av å forbedre kvaliteten på tjenestene våre, sier han.

Les også: Derfor låner styrtrike Apple mer penger

1,49 milliarder

Antall personer som er innom Facebook daglig har økt 17 prosent til 968 millioner. Tilsvarende tall for rene mobilbrukere er 844 millioner, som har vokst 29 prosent.

Facebook har nå 1,49 milliarder aktive brukere i måneden. Bare på mobil dreier det seg om 1,31 milliarder brukere, som er opp 23 prosent.

Eller som BBC påpeker: Facebook brukes nå av halvparten av verdens nettbefolkning.

Det er nemlig estimert at rundt 3 milliarder mennesker har tilgang til internett.

Veksten må sies å være bortimot utrolig for et selskap av Facebooks størrelse.

Les også: Amazon sjokkerte med overskudd

Pengemaskin

Inntektene i andre kvartal endte på 4 milliarder dollar. Det er opp fra 2,9 milliarder dollar samme periode i fjor, eller en vekst på 39 prosent.

Mer enn tre fjerdedeler av dette er fra mobilannonsering.

Geografisk fordelt er snaut halve omsetningen (48 prosent) fra Nord-Amerika. Europa med dobbelt så mange innbyggere står for drøyt en kvart (26 prosent) av inntektene.

Asia-Stillehavet følger på tredjeplass (16 prosent), men er samtidig markedet der Facebook øker omsetningen aller mest – opp mer enn 48 prosent siden i fjor på samme tid.

Facebook har regnet ut at de tjener i snitt 2,76 dollar per bruker. Her er det store forskjeller avhengig av hvor i verden brukerne er. En nordamerikansk konto gir i snitt 9,3 dollar i kvartalet, mens tilsvarende tall for en europeer er 3,36 dollar, en asiatisk konto 1,29 dollar og i den siste posten «resten av verden» er en brukerkonto i snitt verdt 0,90 dollar i kvartalet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Les også: Microsoft tapte 26 milliarder siste kvartal

Kostnadene til værs

Samtidig har utgiftene til Facebook økt hele 82 prosent til 2,77 milliarder dollar. Mer forskning og utvikling er mye av forklaringen, men kostnader øker også innen blant annet markedsføring og administrasjon.

Aksjebaserte utbetalinger knyttet til oppkjøpet av meldingsappen WhatsApp, som Facebook overtok for elleville 19 milliarder dollar i februar i fjor, er også med i regnestykket.

- Selskapet har det siste kvartalet rekruttert nær et rekordartet antall nye ansatte, hovedsakelig innen forskning og utvikling, forklarte finansdirektør David Wehner i går.

Ifølge The Verge dreier mye av veksten i forskningsbudsjettet seg om «artige ting som droner og lasere som stråler ned internettaksess til bakken, samt virtuell virkelighet (virtual reality, VR).

Noe helt annet: Slik får du Windows 10 i dag

Overskuddet sank

De økte utgiftene tar et solid jafs og sørger for at lønnsomheten til Facebook blir lavere.

Driftsmarginen har falt fra 48 til 31 prosent.

Netto etter skatt sitter Facebook igjen med 719 millioner dollar mot 791 millioner dollar samme kvartal i fjor. Det er ned 9,1 prosent.

Utbyttet per aksje falt fra 0,30 til 0,25 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.