FORBRUKERTEKNOLOGI

Halve Norge med selvangivelsen på nett

Skatteetaten forventer et kraftig løft på elektronisk levering av selvangivelsen i år.

12. apr. 2005 - 13:58

I fjor leverte nesten 1,2 millioner nordmenn, tilsvarende 37 prosent, selvangivelsen elektronisk, over Internett, per telefon eller med SMS. Dette gjaldt vanlige lønnstakere, pensjonister, studenter og næringsdrivende.

Løsningen leveres over portalen Altinn, som har vært prøvd ut hos næringsdrivende over flere år.

I år forventer Skattedirektoratet et kraftig løft, og har som mål at 50 prosent av alle nordmenn skal levere selvangivelsen elektronisk.

Årsaken til veksten skyldes både at flere blir fortrolige med Internett, og at det i år er mulig å gjøre tillempninger og endringer på alle poster over nett.

I fjor var det ikke mulig å fylle ut elektroniske skjemaer. I år derimot ligger alle skjemaer integrert i løsningen og kommer automatisk ut.

På telefon er det kun reiseendringer som er mulig, mens SMS bare brukes som bekreftelse dersom alle punkter stemmer.

– På Internett er alle poster nå tilgjengelig for endring dersom det er nødvendig, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet.

Når man går inn i løsningen og trykker på den aktuelle posten, får man klar beskjed om hva som skal endres. Dersom et nytt tall føres inn, blir det gamle strøket og det nye kommer opp.

Ved tilleggsopplysninger og nye tall, får man oversikt over de endringer som er lagt inn.

Innleveringen av årets selvangivelse er i full gang. Inntil i går hadde 62.000 nordmenn lever per telefon med mulighet for å endre reiseutgifter, 57.000 bekreftet OK via SMS og 177.000 levert inn over nett.

Potensialet er 3,5 millioner nordmenn inkludert næringsdrivende som i år skal innberettes.

Og tiltakene er mange for å få oss over på nett. I år går ligningsfunksjonærer ut blant folk og gir råd og veiledning ved dataskjermen. I Asker og Bærum er uke 16 utpekt til «Skattens uke», og 25 håndplukkede ligningsfunksjonærer vil stå på storsentre og servicetorg og tilby veiledning.

I tillegg går ligningskontorer ut med plakater og informasjon på gamlehjem og eldresentre og deler ut flygeblader om levering via SMS til høyskoler og videregående skoler.

Fristen for den personlige selvangivelsen er 30. april og 31. mai for selvstendige næringsdrivende.

Halvorsen forteller til digi.no at det Skatteetaten sparer på tid, vil ikke føre til færre ligningsfunksjonærer men til sterkere revisjon og kontroll spesielt ute hos næringsdrivende.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.