ANALYSER

Halverer WinPhone-prognosen

IDC har skiftet mening.

IDC har av uklare årsaker nesten halvert prognosene for hvor stor markedsandel Windows Phone, her representert ved en Nokia Lumia 920, vil få innen 2016.
IDC har av uklare årsaker nesten halvert prognosene for hvor stor markedsandel Windows Phone, her representert ved en Nokia Lumia 920, vil få innen 2016. Bilde: Per Ervland
5. des. 2012 - 10:42

Analyseselskapet IDC har på nytt forsøkt seg på en prognose for smartmobilmarkedet i perioden fram til og med 2016. Selskapet har gjort lignende øvelser flere ganger de siste årene, og justeringene fra gang til gang er ofte temmelig store.

Ikke minst gjelder dette IDCs syn på Microsofts Windows Phone. I mars 2011 overrasket IDC mange med å spå at Windows Phone ville passere iOS og bli det nest største operativsystemet for smartmobiler innen 2015 med en markedsandel på 20,9 prosent. Representanter for Microsoft Norge var den gang svært optimistiske på grunn av blant annet denne prognosen.

Så sendt som i juni i år kom IDC med en prognose som nesten like optimistisk på Microsofts vegne. Fortsatt mente IDC at Windows Phone ville passere iOS, men ikke før i 2016 og med en markedsandel på 19,2 prosent, bare 0,2 prosentpoeng mer enn Apples plattform. Samtidig spådde selskapet at Windows Phone ville oppnå en markedsandel på 5,2 prosent i år.

I prognosen som ble lagt fram i går, ser det ut til at IDCs analytikere i stor grad har skiftet mening om utviklingen i smartmobilmarkedet og særlig Windows Phone. Nå som året nærmer seg slutten, har IDC kommet til at Windows Phone-mobiler ikke har blitt solgt i store mengder i tredje kvartal. Selv om lanseringen av Windows Phone 8 sannsynligvis fører til et oppsving i det inneværende kvartalet, mener IDC nå at Microsofts mobilplattformer samlet sett ikke vil oppnå en markedsandel på mer enn 2,6 prosent i 2012. Dette er en reduksjon på 50 prosent på seks måneder.

Prognosen for 2016 har også blitt kraftig nedjustert, fra 19,2 prosent til 11,4 prosent.

I pressemeldingen skriver IDC ingenting om hvorfor selskapets tro på Windows Phone har blitt så kraftig redusert det siste halvåret.

IDC mener at det vil bli levert mer enn 1,7 milliarder mobiltelefoner i år, noe som vil vokse til 2,2 milliarder innen 2016. Selskapet mener at 717,5 millioner mobiltelefonene som leveres til salgskanalen i år, vil være smartmobiler. Dette er i så fall 45,1 prosent flere enn i fjor.

Analyseselskapet venter at det vil bli levert 224,5 millioner smartmobiler i det inneværende kvartalet. Leveransene er drevet fram av stor etterspørsel etter toppmodeller som iPhone 4 og Galaxy S III, men også på grunn av mye salg av Android-mobiler med lav pris i Kina og andre fremvoksende markeder.

IDC oppdaterte prognose for smartmobilmarkedet for perioden 2012 til og med 2016. <i>Bilde: IDC Worldwide Mobile Phone Tracker, December 3, 2012.</i>
IDC oppdaterte prognose for smartmobilmarkedet for perioden 2012 til og med 2016. Bilde: IDC Worldwide Mobile Phone Tracker, December 3, 2012.

I perioden fram mot 2016 mener IDC at de økte markedsandelene til Windows Phone vil tas fra Android, mens iOS derimot vil vokse litt. BlackBerry ventes å kunne beholde det meste av markedsandelen plattformen har i dag. Dette gjelder til en viss grad også gruppen av andre Linux-baserte plattformer, inkludert Sailfish OS og Tizen.

Av ukjente årsaker nevnes ikke Samsungs Bada-plattform i det hele tatt i IDCs prognose. Sannsynligvis har IDC plassert Bada i gruppen med Linux-baserte plattformer, som oppgis å ville ha 2,0 prosent markedsandel i 2012. Analytikerkonkurrenten Gartner mener derimot at Bada har mer enn dobbelt så stor markedsandel som Windows Phone.

IDC har ikke noe tro på at andre plattformer enn de nevnte – for eksempel Symbian –vil ha noen posisjon å snakke om i 2016.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.