RESULTATERFINANS

Halvert overskudd i Evry

Prosjektsmell og kuttrunde trekker ned. Samtidig er ordreinngangen historisk god.

Konsernsjef Terje Mjøs forteller om god ordreinngang. Samlet har konsernet en organisk omsetningsvekst på 2 prosent i siste kvartal.
Konsernsjef Terje Mjøs forteller om god ordreinngang. Samlet har konsernet en organisk omsetningsvekst på 2 prosent i siste kvartal. Bilde: Evry
16. juli 2014 - 11:12

Evry la onsdag fram regnskapet for andre kvartal. Sammenlignet med samme periode i fjor er inntektene opp 2,3 prosent til 3,3 milliarder kroner.

Driftsresultatet (EBIT, altså etter avskrivninger og nedskrivninger men før finanskostnader) faller fra 171 millioner kroner til 92 millioner kroner.

Nedgangen skyldes to ting. Resultatet er belastet av 45 millioner kroner i engangsutgifter til et tidligere varslet «kostnadsprogram», som i praksis er nedbemanning eller sluttpakker. I tillegg er det gjort en nedskrivning på 34 millioner kroner grunnet en prosjektsmell i Evry Norge.

Det fremgår ikke hvilken kunde eller hvilket prosjekt som det gjelder, foruten at disse 34 millionene, ifølge regnskapsrapporten er «knyttet til overskridelser på et implementeringsprosjekt innen driftsområdet segmentet Evry Norge».

Konsernsjef Terje Mjøs vil heller ikke kommentere dette ytterligere.

– Men det er åpenbart at prosjektet og kontrakten ikke har vært enkel å etterleve for oss. Så har vi innsett at den fremtidige kontantstrømmen ikke forsvarer det vi har brukt så langt og velger å skrive ned, sier Mjøs til digi.no.

Resultatet etter skatt er halvert til 47 millioner kroner for den nordiske IT-giganten med drøyt 10.000 ansatte.

Rekordstor ordrebok

Tidligere i morges under resultatfremlegging fremhevet konsernsjef Terje Mjøs at Evry opplever rekordstor ordreinngang. Det er signert flere viktige avtaler, spesielt innen bank- og finanssegmentet.

Back-katalogen er høyere enn det historisk høye nivået da selskapet oppsto som følge av fusjonen mellom EDB og Ergogroup.

Samlet har selskapet en ordrereserve på 18,4 milliarder kroner. I siste kvartal, månedene april til og med juni, har de signert kontrakter for 5,2 milliarder kroner.

DDoS og utfall

Dermed kan det synes som om kundene i liten grad har latt seg skremme av en rekke negative hendelser den siste tiden. Bare i juni opplevde storkunden DNB at nettbanktjenestene Evry levererer for dem falt ned fem ganger.

– Jeg tror ikke jeg skal gå inn på enkelthendelser, men juni var ingen god måned, vedgår Terje Mjøs.

Når det gjelder nye bankkontrakter den siste tiden, så understreker han at dette er kunder der de også skal levere bankapplikasjonen.

– Grunnen til at disse kontraktene er kommet på plass er også at kvaliteten på våre leveranser er blitt bedre de siste par årene, fremholder Mjøs.

Ifølge Evrys egen statistikk skal antallet av det de betegner som «alvorlige hendelser», av typen som medfører nedetid for bankkundene deres, ha falt ganske markant.

– Tilbake i 2011 hadde vi 161 slike alvorlige hendelser. I fjor var tallet 35. Hittil i år ligger vi an til å nå målsetningen om å halvere ytterligere til 18, 19 eller 20, sier Evry-toppen.

– Hvor opprørte har bankkundene deres vært som følge av problemene i år?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

– Juni var en dårlig måned for DNB. Der har vi selvfølgelig hatt våre dialoger, konstruktive samtaler om hvordan vi samlet kan bli bedre. Noen av hendelsene har inkludert det ganske omfattende DDoS-angrepet i forrige uke. Det er hendelser også vi lider under, og der vi hjelper våre kunder å komme tilbake til normal tilstand.

Sannheten er at Evry har fått på plass et forsvarsverk mot tjenestenektangrep. Uten det ville vesentlig flere hendelser enn det vi så i forrige uke fått store konsekvenser, forteller Terje Mjøs til digi.no.

– Gjennom fjoråret registrerte vi 85 DDoS-angrep hvorav ett som medførte nedetid som ble omtalt i pressen. Forsvarsverket fungerte også i forrige uke, men denne gangen var angrepet rettet mot så mange kunder og adresser at det likevel ble nedetid, røper konsernsjef i Evry Terje Mjøs.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.