Halvleder-produsenter konsoliderer

Flere oppkjøp innen halvledere er på gang. Minst tre er verdt milliarder av dollar.

Halvleder-produsenter konsoliderer

Flere oppkjøp innen halvledere er på gang. Minst tre er verdt milliarder av dollar.

Igår ble det kjent at Microchip Technology og ON Semiconductor har gått sammen om et forsøk på å kjøpe opp konkurrenten Atmel, som har hovedkarter i San Jose i California, og en avdeling i Trondheim.

Oppkjøpsforsøket er det nyeste i en rekke framstøt som for å slå sammen store halvlederprodusenter.

Atmel framstiller mikrokontrollere, analoge og digitale prosessorer, radioprosessorer og minnebrikker. Selskapets styre sier de vurderer tilbudet fra Microchip og ON, men lar det skinne gjennom at de ikke er spesielt glade.

Tilbudet går ut på 5 dollar per Atmel-aksje. Det verdsetter Atmel til 2,3 milliarder dollar. Prisen er 52 prosent høyere enn aksjekursen da børsen stengte onsdag kveld, men noe under kursen for ett år siden. Da tilbudet ble kjent i går, steg Atmel-aksjen med 25 prosent til 4,10 dollar.

Microchip ønsker å ta over Atmels mikrokontrollerproduksjon, mens ON er interessert i minnebrikker, radiobrikker og brikker til bilbransjen.

Kjøpstilbudet kom tre uker etter at langvarige samtaler mellom Atmel og Microchip ble avsluttet uten resultat.

Flere store aktører innen halvlederbransjen plages av kurssvikt, og mener de er verdt mer på lang sikt enn det dagens aksjekurs gjenspeiler.

At langsiktige verdier tilsynelatende er underpriset, kan være en forklaring på at flere halvlederprodusenter har avslått tilbud fra konkurrenter, under henvisning til at tilbudene ikke gjenspeiler deres reelle verdi.

Før Microchip og ONs framstøt mot Atmel ble kjent, kom det to andre oppkjøpsforsøk i klassen over en milliard dollar: Vishay Intertechnology fikk nei fra International Rectifier på et tilbud verdt 1,7 milliarder dollar. Tilsvarende avviste SanDisk et tilbud fra Samsung på 5,8 milliarder dollar.

Analytikere peker på at selv om kursen kan tenkes å undervurdere kjøpsobjektenes verdi, kan det i dagens forhold være risikabelt å finansiere milliardoppkjøp.

Til toppen