RESULTATERFINANS

Halvparten av alle leverandører skal dø

Gartner spår halvparten av alle IT-leverandører vil forsvinne innen 2004. Den svenske svenske økonomisystem-bransjen kan bli et godt eksempel.

16. jan. 2003 - 12:37

I oktober i fjor la det store analyseselskapet Gartner frem sitt årlige studie og spådommer for neste år. Mange er enige om at krisen i bransjen vil redusere antall leverandører. Men Gartner spår faktisk en halvering innen 2004 etter hvert som stadig flere selskaper slipper opp for penger og ikke klarer å gjennomføre emisjoner på grunn av de dårligere tidene.

Et godt eksempel på denne utviklingen er situasjonen i den nordiske og særlig svenske økonomisystem-bransjen. De tre skandinaviske landene representerer et marked på under 20 millioner innbyggere, noe som ikke står i forhold til det høye antallet aktører. I Sverige konkurrerer blant andre IBS, IFS og Intentia om de samme mellomstore kundene - og alle som én går med underskudd. For presset fra SAP, Oracle og utenlandske aktører øker.

Norske og danske konkurrenter har gjort motgrep. Norske Agresso slått seg sammen med nederlanske Unit4, mens danske Navision og Damgaard slo seg først sammen for så å bli kjøpt opp av Microsoft. Norske Visma betjener litt mindre kunder, men understreker også trenden ved sine oppkjøp av SPCS som først hadde kjøpt sin største svenske konkurrent.

De svenske selskapene har ikke gjort lignende trekk og presses nå kraftig i et markedet med for mange aktører. I går la svenske IFS, en av de største leverandørene i Norge, frem nye katastrofe-tall. De røde kvartalstallene føyer seg til rekken av hele 10 tidligere underskuddskvartaler.

Selskapet tapte 760 millioner svenske kroner i 2002, noe toppsjefen Bengt Nilsson måtte svare for med å forlate jobben. For han hadde lovet et overskudd i andre halvår. Selskapet skal nå si opp 350 ansatte og flytter stadig mer av utviklingen til Sri Lanka der man har 300 ansatte.

Omsetningen i 2002 falt 11 prosent og selskapet sliter i med sine kontorer i USA og mellom-Europa.

Nå må selskapet ha penger og det haster, for kassebeholdningen var bare på 100 milioner svenske kroner ved utgangen av 2002.

Også Intentia sliter. Selskapet har ikke sluppet Q4-tall, men tapte 139 millioner svenske kroner før skatt i det tre første kvartalene i fjor. Selskapet hadde et pent overskudd i fjerde kvartal 2001, men tapte 56 millioner i for hele året og nesten 400 millioner svenske kroner i 2000.

Det samme gjelder IBS. Selskapet tapte 226,9 millioner svenske kroner i de tre første kvartalene i fjor og tapte 39 millioner i 2001. Overskuddet i 2000 var på skarve fem millioner svenske kroner før skatt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.