ANALYSER

Halvparten bruker fortsatt IE6 på jobben

Analytiker mener dette begrenser produktiviteten til mange ansatte.

En undersøkelse Forrester Research har utført blant nesten 52 000 bedriftsansatte nettleserbrukere i slutten av 2008, viser at 78 prosent bruker Internet Explorer som standard nettleser. Av disse bruker omtrent 60 prosent den gamle IE6-utgaven, mens 39 prosent bruker IE7.

Mye tyder på at samtlige intervjuobjekter er tilknyttet amerikanske bedrifter.

Til tross for de høye tallene, har bruken av Internet Explorer i bedriftene blitt redusert siden fra juli til desember i fjor. Ifølge EWeek, som gjengir deler av undersøkelsen, har den totale andelen til IE blitt redusert fra 81,3 til 78,0 prosent i perioden.

I den samme perioden har andelen IE-brukere som benytter IE6 blitt redusert fra 66,6 til 60,2 prosent, mens andelen til IE7 har vokst tilsvarende. Undersøkelsen er utført før IE8 ble lansert.

Andelen som benytter Mozillas Firefox som standardnettleser har økt fra 16,9 prosent i juli til 18,2 i desember. Googles Chrome-nettleser ble ikke lansert før i september. Den oppnådde raskt en andel på 1,6 prosent, noe som vokste til 2,0 prosent i desember.

Apples Safari beholdt andelen på 1,4 prosent, mens Opera ble klokket inn med en markedsandel på 0,2 prosent i bedriftene.

- Etter som informasjonsarbeidere blir stadig mer avhengige av Internett og webbasdrte verktøy for å utføre sine oppgaver, må ansatte som jobber med informasjons- og kunnskapshåndtering ta i bruk dagens nettleserinnovasjoner som raskere prosessering, faner og nye søkefunksjoner, for å forbedre informasjonsarbeiderens produktivitet, skriver forfatteren av Forrester-undersøkelsen, Sheri McLeish, i oppsummeringen av undersøkelsen.

Hun trekker også fram funksjonalitet som nettlesertillegg, rask kopiering, god passordadministrasjon og gjenopprettelse av arbeidsøkter etter at nettleseren lukkes, frivillig eller på grunn av en krasj, også er ting som kan bidra positivt til produktiviteten.

- IE8 og Firefox 3, og etter hvert også Chrome og Safari 4, tilbyr uimotståelige produktivitetsforbedringer som kan hjelp mennesker med å jobbe raskere når de navigerer og bruker applikasjoner på weben, skriver McLeish.

Men IT-avdelingene i større bedrifter er generelt tilbakeholdende med å oppgradere bedriftens nettlesere. Det oppgis ifølge EWeek flere årsaker til dette.

Det ene er fagsystemer som er skrevet for én bestemt versjon av en nettleser, og som fungerer dårlig sammen med andre og nyere nettlesere.

IT-administratorer begrenser utvalget av nettlesere i bedriften av sikkerhetsgrunner, for å forenkle kontrollen av sikkerheten.

Mange bedrifter, mer enn 70 prosent ifølge undersøkelsen, begrenser de ansattes tilgang til enten gitte nettsteder, nettlesere eller typer av webinnhold, mens 25 prosent oppga at de gir uinnskrenket tilgang. Det antas at kunnskapsbedrifter som ikke begrenser de ansattes tilgang til weben heller ikke føler noe press til å støtte en gitt nettleser.

Nederst i denne artikkelen er det gjengitt en tabell hvor McLeish på bakgrunn av undersøkelsen trekker fram de største fordelene og ulempene med fire av de nevnte nettleserne.

IE anbefales først og fremst til bedrifter som også har investert mye i annen Microsoft-teknologi, slik som SharePoint, samt bedrifter som ønsker streng kontroll over hva de ansatte får brukere nettleseren til.

Firefox anbefales til bedrifter som ønsker raskere tilgang til ny funksjonalitet enn det Microsoft tilbyr. Men det advares om mangelfull støtte for sentral administrasjon og utrulling.

Chrome anbefales for bedrifter som investerer tungt i Google-teknologi og som har ansatte som er tunge brukere av rikt webinnhold. Det advares dog om at nettleserens sikkerhet ikke har blitt satt på prøve ennå.

Safari, det tas her utgangspunkt i den kommende versjon 4, anbefales først og fremst for bedrifter som har investert i Apple-teknologi, og som samtidig har et ubekymret forhold til sikkerheten. For den svake sikkerheten til Apples nettleser regnes som en av de største ulempene ved nettleseren.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.