JUSS OG SAMFUNN

Halvparten bruker pirat-program

Nesten halvparten av PC-brukerne i verden har skaffet seg programvare gjennom ulovlige kanaler.

9. sep. 2011 - 08:31

Organisasjonen Business Software Alliance (BSA), en interesseorganisasjon for de store programvarehusene, er ute med en ny undersøkelse som har kartlagt PC-brukeres adferd og holdninger til piratkopiering og immaterielle rettigheter.

Hele 47 prosent av brukerne på verdensbasis skaffer seg som oftest, eller alltid, programvare gjennom ulovlige midler, slår undersøkelsen fast. Ikke overraskende er andelen høyere i fremvoksende økonomier.

Undersøkelsen er utført av Ipsos Public Affairs, på vegne av BSA, og har sett på over 15.000 PC-brukere i 32 land. Dette inkluderer nær 500 person-, eller online intervjuer, per land.

Studien viser at store flertall av PC-brukere i den tredje verden regelmessig henter programvare gjennom ulovlige midler, for eksempel å kjøpe en enkelt lisens for et program og deretter installere det på flere maskiner, eller laster ned programmer fra peer-to-peer-nettverk.

Dette selv om de uttrykker støtte til prinsipper om åndsverk og rettigheter.

Ikke overraskende er det i Kina man finner den høyeste andelen av programvarepirater. Etter Kina følger Nigeria, Vietnam, Ukraina, Malaysia, Thailand, Indonesia, Saudi Arabia, Sør-Korea og Mexico.

Studien peker på at en betydelig andel av pirater i disse markedene feilaktig tror at de typiske ulovlige måtene å skaffe seg programvare på, er lovlig. Samtidig mener de piratkopiering er vanlig, og tror det er usannsynlig at programvarepirater vil bli tatt.

Beslutningstakere verden over viser adferd og holdninger som er like, noe som bekymrer BSA ettersom disse skulle ha større kjennskap og kunnskap til denne problematikken enn befolkningen ellers.

Les hele undersøkelsen her (pdf).

–Det tok hundrevis av millioner av programvarepirater å stjele programvare verdt $59.000.000.000 i fjor. Nå har vi en bedre forståelse av hva de tenkte, sier BSAs konsernsjef Robert Holleyman.

–Bevisene er klare: Den måten vi kan redusere piratkopiering av programvare er ved å utdanne bedrifter og enkeltpersoner om hva som er lovlig, trappe opp håndhevelsen av immaterielle lover og sende klarere signaler til markedet, sier Holleyman i en pressemelding.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.