Han har brukt fire år av livet sitt for å bygge en enorm datamaskin

James Newman har brukt fire år av livet sitt på å bygge en massiv datamaskin som står hjemme i stua. Prosjektet har kostet ham rundt 400 000 kroner.
James Newman har brukt fire år av livet sitt på å bygge en massiv datamaskin som står hjemme i stua. Prosjektet har kostet ham rundt 400 000 kroner.

James Newman fra Cambridge i England begynte for fire år siden på et rart prosjekt.

Svakstrømsingeniøren ville ha en megadatamaskin i stua. Og den skulle kunne kjøre Tetris, skriver Gizmag

400 000 kroner

Nå er den ti meter lange og to meter høye maskinen ferdig. Den består av 40 000 transistorer, 10 000 LED-lys og veier rundt 500 kilo. Foreløpig har prosjektet en totalpris på rundt 440 000 kroner.

 – Jeg planla ikke å ende opp her. Jeg hadde lyst til å lære meg om transistorer, og så tok ting litt overhånd. En datamaskin er ikke transparent, og det er derfor ganske vanskelig å se hvordan de virker.

(artikkelen fortsetter under)

 – Problemet er at vi ikke kan krympe mennesker og vise dem hvordan det ser ut inne i en silisiumbrikke. Men vi kan bygge maskinene store nok til at vi kan gå inne i dem. Ikke bare det. Vi kan også utstyre maskinen med LED-lys så vi faktisk kan se når dataen flytter seg. Det er ganske flott. 

Fått navnet Megaprocessor

Engelskmannen begynte på prosjektet fordi han ville visualisere hvordan en mikroprosessor fungerer. Komponentene lyser opp når den åtte kilohertz prosessoren går i gang med en oppgave, skriver Popularmechanics.

Ingeniøren håper nå at «Megaprocessor» vil bli brukt i læringsøyemed. Han planlegger å åpne huset sitt for interesserte i løpet av sommeren. Der kan man også utfordre Newman til en runde med Tetris. 

256 bytes med minne

– Drømmen er at den ender opp på et museum eller et universitet slik at folk kan lære fra den, sier han til BBC.

Maskinen har 256 bytes med minne, og får strøm fra en 500 watts strømforsyning. 

Minneblokken består av 27 000 transistorer, mens prosessoren består av rundt 6 800 - i tillegg har prosessoren rundt 8 500 LED-lys som skal vise informasjonsflyten.

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)
Til toppen