Han kan bli dyr for Apple

Vil tette irsk skattehull.

Han kan bli dyr for Apple
Den irske finansministeren, Michael Noonan, vil ikke lengre ha på seg at landet er et skatteparadis for Google og andre multinasjonale selskap. Bilde: REX/Barbara Lindberg/All Over Press

Irland vil stenge et internasjonalt skattehull som får selskap som Apple, Google og Microsoft til å spare milliarder i skatteutgifter hvert år. Mulighetene disse selskapene får til å operere med irske datterselskap, som i skattemessig forstand er å anse som statsløse, vil nemlig oppheves dersom finansminister Michael Noonan får det som han vil.

– La meg være krystallklar. Irland vil være en del av løsningen til den globale skatteutfordringen, ikke en del av problemet, sa Noonan under budsjett-talen da Irland tirsdag la frem statsbudsjettet, ifølge Financial Times.

Det Irland gjør er å tvinge frem en skattemessig status til selskap som opererer i landet. Irske datterselskap av multinasjonale konsern vil enten måtte betale skatt til Irland (12,5 prosent) eller opprette et skattemessig forhold (tax residency) i et annet land.

Men de vil neppe klare å stoppe en skattestrategi som kalles «Double Irish», som gjør det mulig for selskapene å utnytte forskjeller mellom irsk og amerikansk skattelovgivning. Dessuten er internasjonale skatteregler belemret med store hull, noe som gjør at en endring ett sted får skatteeksperter til å finne nye hull å utnytte et annet sted.

Uansett er det et steg i riktig retning, mener skatteeksperter Financial Times har snakket med. Det er et betydelig press, både fra EU og fra USA, at inntektene til de store multinasjonale teknologiselskapene blir skattlagt i større grad enn i dag.

Apple skal alene ha spart 44 milliarder dollar, 260 milliarder norske kroner, på å utnytte irske skatteregler. Denne uken ble det også avdekket at Google har tjent betydelige summer på sine internasjonale skattekonstruksjoner.

    Les også:

Les mer om: