Den irske finansministeren, Michael Noonan, vil ikke lengre ha på seg at landet er et skatteparadis for Google og andre multinasjonale selskap. (Bilde: REX/Barbara Lindberg/All Over Press)

Han kan bli dyr for Apple

Vil tette irsk skattehull.

Irland vil stenge et internasjonalt skattehull som får selskap som Apple, Google og Microsoft til å spare milliarder i skatteutgifter hvert år. Mulighetene disse selskapene får til å operere med irske datterselskap, som i skattemessig forstand er å anse som statsløse, vil nemlig oppheves dersom finansminister Michael Noonan får det som han vil.

– La meg være krystallklar. Irland vil være en del av løsningen til den globale skatteutfordringen, ikke en del av problemet, sa Noonan under budsjett-talen da Irland tirsdag la frem statsbudsjettet, ifølge Financial Times.

Det Irland gjør er å tvinge frem en skattemessig status til selskap som opererer i landet. Irske datterselskap av multinasjonale konsern vil enten måtte betale skatt til Irland (12,5 prosent) eller opprette et skattemessig forhold (tax residency) i et annet land.

Men de vil neppe klare å stoppe en skattestrategi som kalles «Double Irish», som gjør det mulig for selskapene å utnytte forskjeller mellom irsk og amerikansk skattelovgivning. Dessuten er internasjonale skatteregler belemret med store hull, noe som gjør at en endring ett sted får skatteeksperter til å finne nye hull å utnytte et annet sted.

Uansett er det et steg i riktig retning, mener skatteeksperter Financial Times har snakket med. Det er et betydelig press, både fra EU og fra USA, at inntektene til de store multinasjonale teknologiselskapene blir skattlagt i større grad enn i dag.

Apple skal alene ha spart 44 milliarder dollar, 260 milliarder norske kroner, på å utnytte irske skatteregler. Denne uken ble det også avdekket at Google har tjent betydelige summer på sine internasjonale skattekonstruksjoner.

    Les også:

Til toppen