KARRIERE

Han skal fylle Jobs' sko

Dette er Apples organisatoriske mesterhjerne.

Tim Cook er arvtakeren til Steve Jobs.
Tim Cook er arvtakeren til Steve Jobs. Bilde: Apple

Onsdag kveld kom den overraskende nyheten om at Steve Jobs trekker seg som toppsjef i Apple.

Tim Cook, som tar over som konsernsjef i Apple etter Steve Jobs, er ikke en hvem som helst i det som er blitt verdens ubestridt mest verdifulle IT-selskap.

Cook har vært nestkommanderende og ledet selskapet i løpet av Jobs' fire sykefraværsperioder siden 2004. Fred Anderson, som tidligere var finansdirektør i Apple, sier til Bloomberg News at Cook kjenner sjelen til Apple og at han sørger for at «rutetidene i selskapet holdes.»

Tim Cook er arvtakeren til Steve Jobs.
Tim Cook er arvtakeren til Steve Jobs. Bilde: Apple

Han har fått æren for at iMac-maskinene ble solgt i en rekke forskjellige farger, ikke bare standard PC-beige. Også selskapets policy om at produkter som kundene bestiller skal komme frem innen 48 timer, har Cook mye av æren for. Han har hatt ansvaret for hele Apples leveransekjede og salgsaktiviteter i samtlige av selskapets markeder.

I 2008 spurte digi.no om Cook var arvtageren til Steve Jobs. Allerede da var han geniforklart av de som fulgte selskapet tett.

– Mens Steve Jobs har vært den kreative motoren i selskapet, har Cook vært den organisatoriske og systematiske mesterhjernen, skrev digi.no den gangen.

Jobs skal selv ha uttalt at ansettelsen av Cook er den beste han noen gang har gjort.

Energisk

Folk som har jobbet tett med Cook forteller om en energisk leder, som foret med koffein og energi-barer holdt ut endeløse møter der salgsdata ble dissekert og analyser.

– Det er på grunn av Tim jeg måtte skaffe meg lesebriller. Han liker regneark med så små fonter som mulig, slik at han kunne få mest mulig rader med data inn på én side, sier Apples tidligere sjef for e-handel, Mike Janes til Bloomberg News.

– Det er et gammelt uttrykk som sier at du kan ikke lede det du ikke kan måle. Det oppsummerer mye av filosofien han bekjenner seg til, utdyper Janes.

Full tillit

For styret i Apple var det derfor et enkelt valg å forfremme Cook til ny toppsjef, mens Steve Jobs fremdeles innehar posisjonen som styreformann, og den personen Cook i all hovedsak må rapportere til.

– Styret har full tillit til at Tim er den rette personen som vår neste konsernsjef. Tims 13 år lange tjeneste for Apple har vært preget av fremragende prestasjoner, og han har demonstrert et fremragende talent og utvist god dømmekraft i alt han har gjort, sier Apple-styremedlem Art Levinson i en kunngjøring fra styret.

Slutten på en æra

Analysedirektør i Gartner, Michael Gartenberg, skriver i en kommentar som digi.no har fått tilsendt, at Jobs uansett ikke er ute av bildet.

– Selv om dette markerer slutten på en æra for Apple er det viktig å huske på at Apple er mer enn en person, selv om det er Steve Jobs. Ved å fortsette som styreleder vil Jobs fortsatt sette sitt preg, både på selskapet og på produktene, selv om han overlater styringen til Cook, skriver Gartenberg.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.