FORBRUKERTEKNOLOGI

Han «snapper» norske domenenavn

- Dette er stort i utlandet, sier NTNU-studenten om sin nye tjeneste.

Dette er min første virksomhet, sier Fredrik Reitan om den nye tjenesten.
Dette er min første virksomhet, sier Fredrik Reitan om den nye tjenesten.
27. juni 2011 - 11:46

Det finnes i dag over en halv million norske domenenavn. En god del av disse forsvinner hvert år. Anslagsvis 7,2 prosent blir ikke fornyet, ifølge tall fra Norid.

Abonnenter må nemlig aktivt fornye domenet hvert år. Det koster penger. Hvis ikke blir oppslaget avregistrert, og igjen ledig for nye søkere.

Domenesnapping

I dag lanserer NTNU-studenten Fredrik Reitan en ny nettjeneste som skal hjelpe til i prosessen med å sikre seg opptatte .no-domenenavn, straks de blir ledige.

Domenesnapping.no er både en overvåkningstjeneste og et registreringsverktøy i ett.

Dette er min første virksomhet, sier Fredrik Reitan om den nye tjenesten.
Dette er min første virksomhet, sier Fredrik Reitan om den nye tjenesten.

- Ideen fikk jeg når jeg selv ønsket å snappe eget domene. Da forsøkte jeg å finne en slik tjeneste i Norge, men det fantes ikke. Jeg måtte lage dette selv, sier Reitan til digi.no, og forteller at slike tjenester er stort i utlandet.

- Hvis nåværende domeneeier aktivt velger å slette domenet, blir det ledig med en gang. Men det mest vanlige er at abonnenter lar domenenavnet gå ut på dato, forteller gründeren, som går tredjeåret på sivilingeniørstudier i kommunikasjonsteknologi på Gløshaugen.

Rent teknisk fungerer domenesnapping.no ved at interesserte legger inn en bestilling. Tjenesten følger deretter det aktuelle domenenavnet kontinuerlig. Blir domenet ledig, sendes det straks avgårde en søknad om nyregistrering.

Det koster 299 kroner å følge et domenenavn i ett år, men avgiften er satt ned til 199 kroner som et åpningstilbud i en begrenset periode. Prisen inkluderer registreringen som Norid krever, samt flytting av domenet.

Overvåkningen av glemte, vrakede eller på andre måter utgåtte domenenavn er både lovlig, og medfører ingen etiske dilemmaer, ifølge Reitan.

- Domenenavn slutter å fungere etter to måneder hvis det ikke fornyes. Etter tre måneder blir det frigjort, påpeker han, og mener dermed at domeneeiere har mer enn god nok tid til å sikre interessene sine.

Prosjektet begynte ved årsskiftet og drives som et enkeltmannsforetak.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.