RESULTATERFINANS

Handel på nyheter

Også norske IT-selskaper begynner nå å bli klare med sine resultater. Sammen med et par kontraktsmeldinger bidrar dette til at markedet igjen har norske nyheter å handle på.

Jørgen Christiansen
21. jan. 1998 - 17:44

Først ut med resultat for 1997 var Visma, som etter tirsdagens livlige oppgang fikk anledning til å skuffe markedet. Tallene er ikke så bra som de ved første øyekast kunne se ut til å være. Riktignok signaliserer Øystein Moan at selskapet nå har lært av fjoråret og er meget konservative i sin regnskapsførsel, men det tar vel litt tid før tilliten er bygget opp igjen. Noen heldige sjeler fikk sikret gevinster på kurser rundt 50 kroner før selskapet endte onsdagen på 4,90 - fire prosent ned.

PC-Systemer ble onsdagens børsvinner med en oppgang på 10,7 prosent. Det ble omsatt meget få aksjer i selskapet, og digi.no ser ingen umiddelbare årsaker til oppgangen.

Agresso kunne på ettermiddagen onsdag kunngjøre OEM-avtale med amerikanske Symix. Kursen sluttet opp, men på meget få handler. Med mindre markedet var noe tidlig informert, har vi foreløpig ikke sett noen effekt av kontrakten. Selskapet legger frem resultatet for 1997 den 18. februar.

Tandberg Television kunne i dag offentliggjøre at selskapet har en kontrakt med Cable & Wireless i forbindelse med overgang til distribusjon av digitale tv-signaler i kabelnettet. Markedet oppfattet ikke det som noen nyhet, enkelte analytikere har sittet på den informasjonen et par uker - og en analytiker som hadde brukt spaden flittig før jul kunne fortelle at denne avtalen har vært delvis kjent i "et par måneder" allerede.

Markedet venter betydelig flere slike kontrakter i løpet av kort tid. Når først B-Sky-B har sagt at de skal over på digitale sendinger og den største kabelaktøren velger å oppgradere nettet sitt, så må de andre kabelselskapene reagere raskt. Tandberg Television ønsker av hensyn til sin installasjonskapasitet ideelt sett at veksten ikke blir for høy. Spørsmålet er fort vekk hvor lang tid det tar før et land som Italia følger etter.

På dagens taperliste fant vi både Context Vision og Tandberg Data. Førstnevnte selskap hoppet ti kroner ned tidlig på dagen og ble der på meget få handler. Årsaken er ganske enkelt at selskapet er priset på en høy forventet vekst og nærmest "perverse" marginer, hvilket gjør kursen meget sensitiv i et urolig marked. Tandberg Data derimot, ser ut til å ha reagert på enda en ny runde med dårlige nyheter fra Seagate. Det er delte meninger om hvor relevant en slik reaksjon er, all den tid det ser ut til at det er harddiskmarkedet som er problemet for både Seagate og Quantum.

Da klokka klang i Tollbugata lå IT-indeksen på 1248 (-0,8%), mens totalindeksen stoppet på 1237 (-0,7%).

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.