BEDRIFTSTEKNOLOGI

HandEra 330: noe utenom det vanlige

HandEra 330 er en Palm OS-enhet utenom det vanlige, med en tilt-følsom skjerm og soft Grafitti-område - men enheten har også sine negative sider, mener vår testpilot.

8. aug. 2001 - 11:02
PDA-en HandEra 330.
PDA-en HandEra 330.

Først byttet de navn fra TRG til HandEra. TRG var lenge synonymt med den eneste produsenten av Palm OS-enheter som støttet CompactFlash-kort, og nå har selskapet lansert HandEra 330 som ikke bare støtter CompactFlash, men også SD Card og MMC. Dette, og en rekke andre forbedringer slik som en monokrom skjerm med oppløsning på 240 x 320 piksler og et soft grafitti-område har sørget for mye prat rundt denne enheten.

Maskinvaren

HandEra 330 kommer i en eske som omtrent er det perfekte eksempelet på hvordan en PDA skal pakkes - faktisk så var vår pakke nesten for perfekt med tanke på antall deler fordi installasjons-CDen manglet - men dette gjelder sannsynligvis ikke når du får en splitter ny enhet. I esken lå dockingstasjon, enheten i seg selv og flip-lid beskyttelse til den, samt en quick start manual.

Som du sikkert har oppdaget så har ikke HandEra 330 strømadapter av den enkle grunn at den ikke er utstyrt med oppladbare batterier - noe som burde være standard nå til dags spør du meg. I stedet er HandEra 330 utstyrt med 4 (!) AAA-batterier, men heldigvis vil man kunne kjøpe et oppladbart Li-Ion batteri som tilleggsutstyr på et senere tidspunkt.

Flip-lid beskyttelsen ser robust ut, men er ikke den mest elegante løsningen på markedet - den gjør likevel jobben og det er det viktigste. Dette gjelder også for dockingstasjonen, som også har en såpass lang kabel at du kan plassere den hvor som helst på skrivebordet ditt.

På utsiden er ikke HandEra så veldig forskjellig fra andre Palm OS-enheter, kanskje med unntak av jog-hjulet på venstre side og dens sølvfargede kasse som kun kan matches av Handspring Visor Edge. Stylusen er plassert på høyre bakside av enheten og er bare delvis skjult - en fin liten detalj som forhøyner inntrykket, men også en detalj vi har hørt folk har hatt problemer med på grunn av små sprekker. Jeg har ikke hatt noen problemer med den selv, men forstår at det lett kan oppstå problemer om man mister enheten i gulvet.

Bortsett fra dette har enheten standard utseende for Palm OS-enheter med fire hurtigknapper i front som starter applikasjonene Date Book, Adress, To Do List og Memo Pad - pluss navigasjonsknappen. Strømknappen er også plassert på en litt uvanlig plass på toppen av enheten, og likt for alle knappene er at de har en innebygd treghet så man ikke skal aktivere noe hvis man kommer borti knappene ved en tilfeldighet.

LED-indikatoren som fungerer som alarm er plassert i venstre hjørne øverst på enheten, og rett over denne finner man IR-porten, som igjen er plassert ved siden av den sentrerte CompactFlash- og SD Card-porten. Jog-hjulet og knappen som styrer diktafonen er plassert helt øverst på venstre side av enheten.

Programvaren

Siden 330 har forbedret skjermoppløsning, må applikasjoner som er ment for normal Palm OS-oppløsning på 160 x 160 piksler enten programmeres i spesialversjoner for 330, eller så må de ta i bruk en innebygd skaleringsfunksjon. Sammen med 330 kommer Cutting Edge Software's QuickOffice i en spesialtilpasset versjon som støtter oppløsningen på 240 x 320 piksler, og man får en helt annen opplevelse når man bruker QuickOffice på en HandEra kontra på en standardskjerm for Palm OS-enheter.

Problemet er at HandEra er en av mange enheter som sammen med Sony CLIE PEG-N710 skiller seg ut fra mengden med ulike oppløsninger. For å gjøre ting enda vanskeligere, HandEras forbedrede skjerm måler 240 x 320 piksler - noe som betyr at applikasjoner som må skaleres må ganges med 1,5 langs X-aksen og med 2 langs Y-aksen. Dette resulterer i strekte bilder, som spesielt spill får lide mye for - mens det hos Sony CLIE PEG-N710C ikke er noe problem fordi det bare er snakk om å doble antallet piksler.

Skaleringen fører også til merkelige trekk hos tekst-baserte applikasjoner, men ikke så merkelige at de ikke kan brukes. Uten å ha gjort for mye research på området, ser det ut til at de fleste store programvarehusene satser på å lage egne versjoner for HandEra 330 og Sony CLIE PEG-N710C, og bruker du PDA-en i forretningsøyemed så bør du ikke ha noe å frykte. Har du tenkt å spille spill derimot, så vil nok problemene dukke opp raskere enn du aner.

En annen funksjon på HandEra 330, er at applikasjoner som er designet for det, kan aktivisere landskapsmodus ved at man tilter skjermen 90 grader. Dette er spesielt nyttig dersom man jobber mye med regneark og tekstbehandling, men foreløpig er det kun QuickOffice som støtter dette.

Normal navigering i operativsystemet ser ut til å fungere helt greit, og skjermbildene tegnes raskt - faktisk så tegnes også skalerte applikasjoner veldig raskt. Unntaket er grafikktunge applikasjoner, hvor skaleringen fører til litt irriterende forsinkelser.

HandEra 330 i krybben.
HandEra 330 i krybben.

Enheten har også to applikasjoner innebygd som skal ta seg av utvidelsesporten, og disse heter Backup og CardPro. De tar for seg henholdsvis backup og utforsking av filer på lagringskortene.

HandEra 300 i bruk

Totalt sett har HandEra 330 - som de fleste Palm OS-enheter - en lav inngangsterskel. Den medfølgende manualen er noe kortfattet, men inneholder det du trenger for å komme i gang, og det eksisterer ikke noe hokuspokus på enheten bortsett fra diktafonen.

Det er en kompakt og temmelig robust enhet, og ser faktisk bra ut for å være designet ut i fra den gamle Palm III formfaktoren - for å være kompatibel med varierende tilleggsutstyr regner vi med. Å bruke enheten på daglig basis går som en drøm, og muligheten til å ta opp korte stemmenotater er veldig nyttig for folk med en travel arbeidsdag som meg selv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Heldigvis har alle knapper en innebygd treghet, så man slipper å gå tom for batteri fordi enheten har slått seg på av seg selv.

Sammenlignet med andre lignende enheter i denne størrelsen klarer HandEra 330 seg veldig bra - spesielt skjermoppløsningen og grafitti-området gjør skjermen mye større enn den ser ut. Jog-hjulet er også en veldig nyttig navigeringsmulighet, og er mye mer behagelig å bruke enn navigeringsknappen under skjermen.

Det eneste jeg har å klage på, er en del trøbbel med å få på plass batteriene. Dette var veldig irriterende, men oppgraderer man enheten til et oppladbart Li-Ion batteri så blir man sannsynligvis kvitt dette problemet.

Tilslutt må det sies at 330 suger batterikapasitet, så planlegger du å kjøpe denne enheten så anbefaler jeg deg å vurdere en oppgradering til Li-Ion med det samme. Personlig brukte jeg denne testenheten veldig sjelden og likevel varte batteriene kun tre uker.

Konklusjon

Positive sider: Støtte for CompactFlash, SD Card og MMC, forbedret skjermoppløsning og jog-hjul.

Negative sider: Dårlig ytelse for grafikktunge applikasjoner, høyt strømforbruk.

HandEra 330 er en enhet som kanskje er litt forut for sin tid, med tanke på dens forbedrede skjermoppløsning og soft graffitti-område som begge er geniale løsninger - men dagens batteriløsninger er ikke like geniale og vinningen går derfor raskt opp i spinningen. Utvidelsesporten er også veldig god - men det enheten absolutt mangler er en fargeskjerm.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.