JUSS OG SAMFUNN

Handlenettet snurpes for Matnett

Styret i Matnett gikk av under ukens generalforsamling, og selskapets nettsted er midlertidig stengt for all handel. Nå tar gründeren Henning Holstad roret, men vil foreløpig ikke avsløre hvilke planer han har som ny styreformann.

Hilde Nyman
24. apr. 1998 - 13:10

På nettstedet til Matnett står det å lese: "For at du skal kunne handle i en enda bedre matbutikk, holder vi stengt i en periode for å øke kapasiteten, bedre kvaliteten og justere sortimentet. Velkommen tilbake til hyggelig handel 20. mai!!!"

Matnett var det første nettstedet som begynte å selge dagligvarer over nettet, for så å bringe varene hjem til kunden. Etter hvert har selskapet også fått konkurranse av Rema 1000.

Bak Matnett står gründerne Henning Holstad og Øyvind Kvaal. Det har lenge vært kjent at selskapet har hatt likviditetsproblemer, men på generalforsamlingen tirsdag denne uke steg temperaturen til over kokepunktet da gründerne blokkerte en refinansiering styret mente var nødvendig for at selskapet skal klare seg. Det hele endte med at styret trakk seg.

Henning Holstad vil ikke gå inn på detaljer rundt det som skjedde på generalforsamlingen eller hva som vil skje framover.

- Grunnen til at vi ikke gikk for refinansieringspakken til den gamle styret var at vi syntes ikke pakken var realistisk og den manglet også strategi. Avgjørelsen med å midlertidig legge ned driften av Matnett ble fattet av det tidligere styret, og er noe jeg ikke ønsker å kommentere ytterligere, sier Holstad til digi.no. De sparsomme kommentarene begrunner Holstad med at han i går overtok funksjonen som styreformann både i Matnett og eierselskapet Net-Trade, og må sette seg inn i 'status quo'.

Han vil heller ikke si noe om situasjonen til de fem ansatte i Matnett.

En av dem som trakk seg fra styret, er Jon Morten Melhus, tidligere styreformann i Net-Trade. De andre styremedlemmene som takket for seg, er Gisle Naurstad og Hans-Othar Blix.

- Det som har vært situasjonen, er at selskapet har hatt dårlig likviditet i en periode. Vi foreslo en emisjon fordi markedet tørket inn. Styret kontaktet de nåværende aksjonærene for å høre hvem som ville refinansiere. Gründeren Øyvind Kvaal ville ikke være med på det, og Holstad svarte ikke på våre henvendelser, sier Melhus.

Øyvind Kvaal vil ikke kommentere dette overfor digi.no. Han viser til at Holstad skal uttale seg om Matnett.

- Aksjekapitalen måtte skrives ned, og det foreslo vi for generalforsamlingen for å få inn penger i selskapet. Matnett trengte mellom åtte og ti millioner kroner i løpet av året, og gjennom vår plan ville en gjeld på 700.000 bli slettet mot at kreditorene fikk aksjer til pari kurs. Da ville selskapet kunne sette fart igjen. Gründerne ville ikke støtte planen. Styret så dermed ikke at man kan drive selskapet på en fornuftig måte, og konsekvensen ble at styret måtte trekke seg, sier Melhus. Han tror det er få muligheter for Matnett.

- Selskapet har tre muligheter; skifteretten, styrt avvikling eller refinansiering. Det er ikke enkelt å få til en refinansiering, vi strevde lenge med å få sydd sammen pakken vi la fram, sier Melhus. Beskyldningene Holstad fremmer i Dagens Næringsliv om at styret prøvde å "kuppe" generalforsamlingen og ta over selskapet, avviser han kategorisk.

- Det at vi "kuppet" generalforsamlingen er bare tull. Vi ville ha med alle, og kontaktet aksjonærene i forkant. Vi gjør ikke dette for å hevne oss, men fordi vi ikke kunne stå inne for utviklingen i forhold til den økonomiske situasjonen og lover og regler, sier Melhus.

- Er du nå ferdig med Matnett?

- Matnett har vært et morsomt prosjekt. Det er trist at dette skjer nå når markedet er i slik rivende utvikling. Jeg har veldig tro på markedet og konseptet. Det er plass til mange på markedet, og etter storsatsingen fra Rema og Hakon har faktisk vår omsetning økt. Jeg håper Henning Holstad klarer å få det til, jeg har jo fremdeles en aksjepost i Matnett. Jeg kan ikke annet enn å håpe på at Holstad lykkes og jeg ønsker han lykke til, sier Melhus.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.